Denník N

Prečo najväčšia oceliarska firma na svete zrušila taliansku expanziu a ako sa to dotýka aj nás

Oceliareň Ilva v meste Taranto Foto - Wikipedia
Oceliareň Ilva v meste Taranto Foto – Wikipedia

Autor je energetický analytik

ArcelorMittal, najväčší oceliarenský koncern v Európe a na svete, začiatkom novembra šokujúco oznámil, že odstupuje od prevzatia najväčšej talianskej oceliarne Ilva.

Dôvodom má byť rozhodnutie talianskych orgánov, ktorým sa ruší právna imunita pre manažérov koncernu v prípadnom trestnom konaní. To sa začalo ešte pred podpisom kúpnej dohody pre zdravotné a ekologické vplyvy na obyvateľov juhotalianskeho mesta Taranto, kde jedna z najväčších európskych oceliarní vôbec, zamestnávajúca vyše 10-tisíc zamestnancov, sídli.

ArcelorMittal uzavrel dohodu o kúpe oceliarne minulý rok. Na základe rozhodnutia európskych protimonopolných orgánov sa musel preto vzdať svojich prevádzok v niekoľkých krajinách EÚ, vrátane Rumunska a huty v Ostrave.

Tú v lete, po ukončení schvaľovacích procedúr v Bruseli a Prahe, prevzala britsko-indická skupina Liberty Steel. Teraz je otázne, ako by udalosti v Taliansku ovplyvnili spätne aj tieto vynútené odpredaje európskych aktív.

Odstúpenie od dohody s talianskou vládou o prevzatí Ilvy má nadobudnúť platnosť začiatkom decembra. To vytvára priestor na vzájomné rokovania o vyriešení situácie.

Talianska vláda okamžite zvolala mimoriadne rokovania a obvinila ArcelorMittal, že odstúpenie od dohody je nelegálne. Avšak nezávislé zdroje oboznámené so znením dohody medzi vládou a koncernom tvrdia, že je to v súlade s ňou, pretože udelenie imunity je jednou z kľúčových podmienok.

Kauza, ktorej sa Arcelor zľakol

Kauza negatívneho vplyvu ekologického znečistenia na obyvateľov mesta Taranto a priľahlého regiónu je veľmi citlivá. Už v roku 2010 miestna radnica vydala nariadenie, ktorým zakázala deťom hrať sa voľne vonku kvôli znečisteniu pôdy a miestne lekárske združenie odporučilo, aby sa deti po každom pobyte vonku osprchovali.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie