Denník N

Hotelieri zaplačú – politici im za tri roky zdvihli náklady na ľudí o dve tretiny

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Minimálna mzda sa od januára zvyšuje o 60 eur na 580 eur. Prečo o takúto sumu a nie napríklad o nižšiu alebo vyššiu, to vláda nevysvetlila. Rozhodli o tom politické záujmy a nie ekonomika.

Keďže zamestnávatelia a odborári sa na zvýšení minimálnej mzdy opäť nedohodli, rozhodlo ministerstvo práce, ktoré navrhlo v nariadení sumu 580 eur, a vláda ju následne schválila.

Ministerstvo síce vyčíslilo dosahy na malé a stredné podniky, ale nie na celé podnikateľské prostredie, a už vôbec nie na zamestnávateľov, ktorí majú nepretržité prevádzky a výdavky sa im kvôli príplatkom za prácu v noci a cez víkend znásobia.

Pri schvaľovaní ďalšieho návrhu, ktorý presadil Smer-SD a ktorým sa rast minimálnej mzdy bude od roku 2021 odvíjať od rastu priemernej mzdy za posledné dva roky, sa už poslanci neunúvali predložiť žiadne prepočty vplyvu, ako keby tieto vplyvy neexistovali.

Minimálna mzda by sa mala valorizovať na základe odbornej diskusie. Už roky sa deje presný opak. Je to prejav neriadenej a nepredvídateľnej sociálnej politiky štátu, voči ktorej už v stredu spoločne vystúpili predstavitelia ôsmich podnikateľských organizácií.

Zamestnávatelia majú pritom len obmedzené možnosti na reakciu. Vyššie náklady môžu premietnuť do cien. Lenže až trh ukáže, či spotrebiteľ vyššiu cenu tovaru akceptuje alebo nie.

Druhou možnosťou je oklieštenie investícií v budúcnosti a hľadanie vnútorných nákladových úspor. To sa môže prejaviť v okresaní odmien či bonusov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie