Denník N

Aktivisti bojujú proti vajciam z klietkového chovu v Jednote aj po súdnom zákaze

Aktivisti Humánneho pokroku počas protestu pred predajňou v Prešove. Foto - Facebook/Humánny pokrok
Aktivisti Humánneho pokroku počas protestu pred predajňou v Prešove. Foto – Facebook/Humánny pokrok

Iniciatíve Humánny pokrok sa podarilo presadiť aj zákaz kožušinového chovu, spojili sa pri tom s poslankyňou SNS Evou Antošovou.

Pred obchodmi Jednoty v posledných týždňoch postávajú aktivisti s prelepenými ústami, ktorí v rukách držia transparenty: „Viete, čo vám tají Coop Jednota? My vieme, ale zakázali nám o tom informovať.“ Takéto vizuály šíria aj na Facebooku.

Svojím protestom reagujú na spor Coop Jednoty a iniciatívy za práva zvierat Humánny pokrok. Aktivisti od siete obchodov žiadali, aby postupne skončila s predajom vajec z klietkového chovu a tá to odmietla. Sľub na zrušenie takéhoto predaja v nasledujúcich rokoch už pritom dali všetky ostatné veľké reťazce.

Navyše sa Jednote na súde podarilo dosiahnuť predbežné opatrenie, podľa ktorého aktivisti nemôžu o ich reťazci negatívne informovať.

„Zatiaľ sme sa s podobnou reakciou ešte na Slovensku nestretli a podľa mojich informácii je takéto spiatočnícke správanie možno aj európskym unikátom,“ povedal o postoji Coop Jednoty aktivista Humánneho pokroku Martin Smrek. „Ako jediná sa rozhodla, že namiesto toho, aby bojovala s krutosťou k zvieratám, bude bojovať proti ochranárom zvierat a ich právam informovať ľudí o tom, z akých podmienok pochádzajú výrobky v ich predajniach,“ dodal.

Jednota označuje kampaň za neférovú a tvrdí, že situácia nie je taká jednoduchá, ako sa ju snažia prezentovať aktivisti.

Ochranári zvierat označujú klietkový chov za krutý, pretože sliepky sa v ňom tlačia v malom, mrežami ohradenom priestore. Na Slovensku má žiť podľa ich odhadu v klietkovom chove asi šesť miliónov ,sliepok.

Jednota: Nejde to, chceme domáce produkty

Jedným z hlavných argumentov Coop Jednoty, prečo sa nemôžu pridať k záväzku ukončiť predaj klietkových vajec, je, že ich firemnou filozofiou je podporovať domáce produkty.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obchod

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie