Denník N

Kamenický priznal, že je zle. Navrhuje limit na výdavky, ale až na budúci rok

Minister financií Ladislav Kamenický. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister financií Ladislav Kamenický. Foto N – Tomáš Benedikovič

Budúca vláda zrejme zdedí rozpočet s limitom stropu výdavkov. V piatok to oficiálne navrhlo ministerstvo financií, ktoré požiada vládu, aby jeho návrh schválila.

Limit si treba predstaviť ako jedno číslo pre celú verejnú správu, ktoré rozpočet v roku 2020 nesmie prekročiť.

Keďže to bude prvý raz v histórii, čo vláda dostane limit výdavkov, nikto ešte presne nevie, ako presne to ovplyvní možnosti jednotlivých ministerstiev míňať.

Prečo sa zavádza limit výdavkov? Ministerstvo financií v piatok oficiálne potvrdilo, že minulý rok Slovensko nesmerovalo k vyrovnanému rozpočtu verejných financií.

Odchýlka je taká veľká, že už aj minister Ladislav Kamenický vláde navrhne, aby pre rok 2020 spustila takzvaný korekčný mechanizmus. To znamená, aby zaviedla spomenutý limit na výdavky pre celú verejnú správu.

Kamenický dostal žiadosť o spustenie takzvaného korekčného mechanizmu od rozpočtovej rady už v lete. No vtedy na to dôvod ešte nevidel.

Ak by rozpočtovú radu počúval, dotklo by sa to ešte súčasnej vlády. Tá by však mohla niečo s výdavkami rozpočtu robiť ešte v tomto roku. No teraz sa to odloží až na rok 2020 a zastihne to v podstate až budúcu vládu.

Pôjde o jedno číslo, ktoré by sa nemalo prekročiť

„Korekčný mechanizmus bude stanovený v podobe nominálneho

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie