Denník N

Nemecké domácnosti ostávajú pesimistické a hrozí, že začnú šetriť

Púť v Bavorsku Foto - TASR/AP
Púť v Bavorsku Foto – TASR/AP

Autor je ekonóm

Na najhoršiu úroveň za ostatných sedem rokov klesli očakávania budúcej hospodárskej situácie podľa prieskumu Európskej komisie medzi nemeckými domácnosťami.

O čo ide: Najpesimistickejšie od roku 2013 sú očakávania nemeckých domácností ohľadom hospodárskych vyhliadok na nasledujúcich 12 mesiacov.

Rovnako dlhodobé rekordy si zapísal aj pokles ukazovateľa nemeckej spotrebiteľskej dôvery podľa prieskumu Európskej komisie.

Ten sa pýta aj na názor domácností na vývoj nezamestnanosti v nasledujúcom roku — ten stagnuje na najpesimistickejšej úrovni od konca roku 2016, no v ostatnom mesiaci sa viac nezhoršil.

Prečo je to dôležité: Nemecké hospodárstvo sa podľa výsledkov za tretí štvrťrok vyhlo obávanej technickej recesii.

No zatiaľ asi najhmatateľnejší dôsledok tejto dobrej správy je to, že nemeckí fiškálni jastrabi vďaka tomu definitívne pochovali nádeje, ktoré sa aj mimo najväčšej európskej ekonomiky vkladali do potenciálneho rozpočtového stimulu.

Práve vďaka zodpovednému rozpočtovému hospodáreniu s prebytkami v ostatných rokoch hospodárskej expanzie sa Nemecko nemusí dva razy obávať toho, či tohtoročné citeľné spomalenie hospodárstva skončí budúci rok “mäkkým pristátím” — teda spomalením na mierne, no pozitívne tempo rastu, alebo až “tvrdým pristátím” vo forme hoci len technickej recesie — minimálne dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokov medziročného zníženia reálneho hrubého domáceho produktu.

Je pritom dôležité si pripomenúť, že nemecký priemysel za ostatný rok už prakticky zažíva recesiu, teda medziročný pokles produkcie, vrátane tej najdôležitejšej v automobilovom priemysle.

Nad vodou tento rok Nemecko drží sektor služieb, ktorý sa opiera o najnižšie úrovne nezamestnanosti od pádu Berlínskeho múru.

Čo možno očakávať: A práve pre kľúčovú úlohu, ktorú aj vo výsledku HDP za tretí štvrťrok zohral domáci spotrebiteľský dopyt v Nemecku, treba mať na zreteli varovné signály z prieskumu Európskej komisie medzi nemeckými domácnosťami.

Medzi solídnym domácim dopytom podporeným doterajším vývojom na trhu práce a nárastom šetrnosti spotrebiteľov je veľmi tenká hranica označovaná ako spotrebiteľská dôvera.

Tá je ovplyvnená tak tvrdými dátami, ako štatistikami o minulom vývoji zamestnanosti a miezd, ale ešte viac psychologickými očakávaniami budúcnosti, najmä pokiaľ ide o predpokladaný vývoj na trhu práce.

A tam je dôvodom na opatrnosť pre pokles exportných objednávok a súvisiaci tlak na priemyselné firmy, ktoré sa zatiaľ vyhýbajú masovému prepúšťaniu za cenu zvýšeného využívania čiastočných úväzkov. Tie sú sčasti kompenzované federálnym úradom práce, pre ktorý je táto schéma zavedená reformou Hartz IV. výhodnejšia, než financovanie prepustených v plnom rozsahu.

Preto neradno podceňovať  pesimizmus nemeckých domácností voči 12-mesačným vyhliadkam hospodárskej situácie, no najmä ich obavy z nárastu nezamestnanosti.

Hoci viaceré signály naznačujú, že aj nemecký priemysel si na prelome rokov bude hľadať dno, zrejme najadekvátnejšie hodnotenie situácie v časti nemeckej ekonomiky závislej od exportu, je pravdepodobná stagnácia.

To, do akej miery to ovplyvní sektor služieb, bude závisieť od toho, akým tempom a v akom rozsahu sa tohtoročné zhoršenie externého dopytu podpíše práve pod nárast počtu ľudí bez práce.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie