Denník N

Ivan Mikloš: Kríza nemôže neprísť, dlh je väčší než pred desiatimi rokmi

Ivan Mikloš. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Ivan Mikloš. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Strážil slovensku štátnu kasu v časoch najväčšieho ekonomického rastu na začiatku tisícročia aj po prepuknutí poslednej finančnej krízy. S množiacimi sa náznakmi nového spomaľovania ekonomiky Ivan Mikloš v rozhovore pre český Deník N upozorňuje na to, že staré dlhy zostávajú nesplatené a pridávajú sa k nim nové riziká.

Nemecko spomaľuje. Máme sa v strednej Európe obávať krízy?

Nielen v strednej Európe. Isté je, že kríza príde. Len nikto nevie kedy.

Bude to naozaj kríza? Nebude to len nejaké spomalenie?

Kríza nemôže neprísť. Viera, že je to tentoraz vďaka moderným technológiám alebo globalizácii inak a že je tu už čas rastu bez krízy, tu bola už na začiatku storočia. Globálna finančná kríza v roku 2008 a potom ekonomická v roku 2009 znamenali vytriezvenie. Skôr alebo neskôr kríza určite bude.

Zatiaľ však v kríze nie sme, sme len svedkami spomaľovania ekonomického rastu. Nemecké spomalenie sa priamo dotýka českej i slovenskej ekonomiky. Príčiny tohto spomaľovania nedávajú veľa optimizmu z hľadiska toho, že by ku kríze nemalo dôjsť. Tým ale nechcem povedať, že k nej dochádza teraz.

Bude tá kríza iná ako pred desiatimi rokmi? V čom sa líšia jej dôvody?

Príčiny sa tak veľmi nelíšia. Jedným z dôvodov globálnej finančnej krízy bola silno expanzívna menová politika (zvyšovanie ponuky peňazí – pozn. red.), deficitné financovanie, nárast dlhov, nové toxické finančné nástroje, ktorými sa riziko prenieslo do celého sveta. Dnes sú niektoré z tých rizík znížené – napríklad z hľadiska regulácie bánk, kapitálovej primeranosti a podobne.

Riziká plynú z uvoľnenej monetárnej politiky. Zásadný problém svetovej ekonomiky je, že rast sa dosahuje zvyšovaním dlhov. Tým sa dostávame v značnej miere do začarovaného kruhu. Čím je rast nižší, tým je splatenie dlhu ťažšie. Samotný dlh zároveň spomaľuje ekonomický rast.

Takže príčina dlhu zostáva rovnaká ako pred desiatimi rokmi?

Nielen rovnaká, dlh je väčší. Keď sa pozriete na krajiny Európskej únie a eurozóny, a aký bol dlh vtedy a dnes, tak je väčší.

K tomu sa pridávajú aj obchodné vojny.

Presne tak. Máme veľmi dlhé obdobie expanzie. Americký kapitálový trh nikdy tak dlho nerástol. Aj tempo rastu je neuveriteľne vysoké. Lenže je to do značnej miery spôsobené práve tou

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Riziko krízy

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie