Denník N

Firmy ukázali 20 požiadaviek pre budúcu vládu. Chaos v zákonoch je podľa nich najhorší od roku 1993

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Trinásť zamestnávateľských združení a obchodných komôr na Slovensku navrhlo 20 opatrení, ktoré by podľa nich mala spraviť budúca vláda, ak si chce Slovensko udržať svoje postavenie v čase globálneho ekonomického ochladenia.

Polovica sa týka najmä predvídateľného podnikateľského prostredia a druhá podpory talentov v ekonomike.

Podnikatelia sa sťažujú najmä na to, že legislatívne prostredie sa stalo úplne nepredvídateľným. „Toto je stav, ktorý tu od roku 1993 ešte nebol,“ povedal Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Pripomínajú, že už v programovom vyhlásení tejto vlády je iniciatíva „Rule of Law“, ktorá hovorí o predvídateľnom a udržateľnom podnikateľskom prostredí, o tom, že zákony sa prijímajú transparentne, robia sa k nim dopadové štúdie. Vláda to podľa predstaviteľov biznisu síce dodržiava, no v parlamente to už neplatí. A prijímanie poslaneckých návrhov bez predošlého pripomienkovania a diskusií sa stalo pomaly pravidlom.

Zamestnávatelia už majú pocit, že Slovensko začalo zaostávať za okolitými krajinami, napríklad čo sa týka inovácií, vedy a výskumu, no aj v ďalších oblastiach.

V obsahovej reforme hodnotia pozitívne v podstate len duálne vzdelávanie, inde zásadný pokrok nevidia.

Zamestnávatelia pripomenuli aj problém so schvaľovaním rozpočtu, ktorý je podľa nich nastavený nereálne. O súdnictve hovoria, že je nepredvídateľné a nemôžu sa spoľahnúť na to, že je férové.

Hovoria aj o tom, že z krajín OECD ohrozuje robotizácia práve Slovensko, no krajina nie je na to pripravená. Preto treba zmeniť výchovu a vzdelávanie mladých ľudí. „Musíme investovať do kvality top učiteľov,“ hovoria zamestnávatelia. Za dôležité považujú aj udržanie najtalentovanejších študentov, ktorým často chýba širšia perspektíva a motivácia zostať pracovať v tejto krajine.

Vravia, že mnoho investícií na Slovensku ide do hmotných vecí, napríklad do výstavby diaľnic, no zabúdame na nehmotnú sféru. „Máme mnoho inovácií, no absolútne sa nepodporujú.“

Pod 20 návrhov sa podpísali americká, holandská, švédska, slovensko-rakúska, taliansko-slovenská, francúzsko-slovenská obchodná komora, ďalej Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, RÚZ, SOPK, Business Leaders Forum, Industry Innovation Cluster, Podnikateľská aliancia Slovenska a Slovak Compliance Circle.

Čo zamestnávatelia navrhujú: Politikom poslali minulý týždeň list aj s odporúčaniami a pozvali ich na predvolebné diskusné stretnutie, ktoré bude 10. decembra.

Desatoro pre férové a predvídateľné podnikanie podľa zamestnávateľov:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie