Denník N

V druhom pilieri sme prišli o miliardy eur – dvaja ekonómovia vysvetľujú, ako sa to stalo

Ľudovít Ódor a Pavol Povala. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľudovít Ódor a Pavol Povala. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Keby všetko fungovalo, ako má, ľudia by mali dnes v druhom pilieri nasporených o 20 až 80 percent viac, tvrdia dvaja autori štúdie o druhom pilieri. Dokopy sme doteraz prišli o dve až sedem miliárd eur.
  • Na začiatku boli nereálne sľuby o švajčiarskych dôchodkoch a zle pochopená garancia dedenia. Preto sa do systému prihlásili aj ľudia, ktorým sa to vzhľadom na ich vek nevyplatí. Nasledovali útoky politikov a nesprávne reakcie sporiteľov, ktorí prejavili malú aktivitu a nízku finančnú gramotnosť.
  • Ukázalo sa, že význam konkurencie medzi súkromnými dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS) sa precenil. Veľké verejné fondy v zahraničí zarábajú sporiteľom oveľa viac ako tie slovenské. Ekonómovia preto hovoria, že treba znížiť poplatky, zmeniť motivácie dôchodkových spoločností a možno aj zaviesť jednu verejnú centralizovanú správcovskú firmu. 

Na účtoch sporiteľov v druhom pilieri mohlo byť o niekoľko miliárd eur viac, keby ho nepostihli časté neodborné zásahy politikov a aj správcovia úspor by predviedli o niečo lepší výkon, tvrdia ekonómovia Ľudovít Ódor a Pavol Povala v štúdii, v ktorej hodnotia 15 rokov života druhého piliera.

Ódor je viceguvernérom Národnej banky Slovenska, Povala v Londýne piaty rok pracuje pre investičný fond spravovaný nórskou vládou. Obaja zdôrazňujú, že je to ich „súkromná“ analýza druhého piliera, ktorá môže slúžiť ako začiatok pre odbornú diskusiu.

Tvrdia, že sa na druhý pilier pozreli z pohľadu úžitku pre sporiteľa, pretože jeho záujmy boli doteraz často v úzadí.

„A porovnávacia báza je medzinárodná: pýtame sa, či sú výsledky pre účastníkov porovnateľné s pridanou hodnotou podobných schém vo svete,“ hovorí Ódor.

Odpoveď autorov je, že druhý pilier zaostal za svojím potenciálom.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie