Denník N

Ceny za stravu v trnavskej nemocnici boli v poriadku

Do niektorých nemocníc si treba doniesť aj príbor. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Do niektorých nemocníc si treba doniesť aj príbor. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ceny v stravovacom tendri, pre ktorý musel odísť riaditeľ nemocnice, mali byť v poriadku. Tvrdí to nemocnica na základe auditu, ktorý si nechala urobiť.

Koncom minulého roka priniesli denník Sme s Transparency International informácie o tom, ako nemocnice nakupujú jedlo. Veľké štátne nemocnice v Trnave, Trenčíne a Banskej Bystrici a nemocnica v Poprade si objednali jedlo za desiatky miliónov eur.

Firmy s nejasným pozadím, smerujúcim do Luxemburgu, im mali dodávať jedlo desať rokov.  Podozrivé bolo aj to, že firmy Dora Gastro a Hospital Catering Solutions, ktoré v tendroch vyhrali, sú navzájom personálne prepojené.

To budilo podozrenie, že proti sebe súťažili len naoko. Tendre preto preveruje Najvyšší kontrolný úrad aj Protimonopolný úrad.

Nemocnice pri obstarávaní porušili aj zákon o zmluvách, hoci si objednávali stravu za desiatky miliónov, neinformovali o tom ministerstvo zdravotníctva. Preto vtedy novovymenovaný minister zdravotníctva Viliam Čislák odvolal riaditeľov nemocníc.

Ceny sú podľa nich v poriadku

Po pol roku Fakultná nemocnica v Trnave hovorí, že nastavené ceny boli v poriadku. Má to potvrdzovať audit, ktorý si dali urobiť.

„Chceli sme vylúčiť akékoľvek pochybnosti o správnosti výpočtu stravnej jednotky. Po tomto audite môžeme s istotou poprieť akékoľvek označenie medializovaného stravovacieho tendra ako predraženého. Do diskusie sa totiž zapojilo množstvo ľudí, ktorí dosť nerozumeli ekonomike zdravotníckych zariadení a nebrali do úvahy množstvo iných faktorov, ktoré na cenu vplývajú,“ povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava Martin Neštický.

Ceny jedla na jedného pacienta boli pritom v Trnave oveľa vyššie ako v iných nemocniciach. Priemerná cena na pacienta a deň v tejto nemocnici bola 9,5 eura, napríklad vo  Fakultnej nemocnici v Žiline bola 5,5 eura, nemocnica vo Zvolene má dokonca cenu 4,8 eura. Vyplýva to z porovnania, ktoré zverejnilo pred polrokom Sme.

Vo vysokej funkcii aj za tendra

Neštický bol za bývalého riaditeľa, ktorého Čislák pre tender odvolal, námestníkom. Vyhral výberové konanie, aj keď bol za bývalého vedenia vo vysokej manažérskej funkcii.

Audit nemocnici robila firma BDR. Nemocnica tvrdí, že ju vybrala po oslovní 20 najväčších audítorských spoločností u nás podľa týždenníka TREND. Z nich vybrala najvýhodnejšiu cenovú ponuku.

Aj ministerstvo má audit

Na ministerstve paradoxne dospeli k inému názoru, hovorí analytička Transparency Zuzana Dančíková, ktorá robila analýzu cien stravy v nemocniciach. „Ministerská analýza v skutočnosti hovorí, že ak by boli štyri nemocnice kuchyne naďalej prevádzkovali samy, mohli ušetriť spolu približne 9 miliónov eur.“

Na ministerstve podľa nej tvrdia, že analýza je neúplná a nezodpovedá realite. Podľa ministerstva nemocnice nemali porovnateľné údaje o nepriamych nákladoch na kuchyne, preto ich do analýzy nezaradili.

„Odhadujú, že koncesie sú v skutočnosti predražené o niekoľko miliónov – ale menej než o 9 miliónov.  Rozdiel medzi závermi analýzy a skutočnosťou ministerstvo poslancom údajne dodatočne na výbore vysvetlilo ústne na zasadnutí,“ dodala.

Ak chce trnavská nemocnica presvedčiť o výhodnosti tendra, mala by podľa Dančíkovej ukázať podrobnú auditovú správu. „Inak nad výhodnosťou naďalej zostanú otázniky,“ dodáva.

🗳 Predplatitelia Denníka N, pomôžte prvovoličom zorientovať sa v politike. Do 30. septembra môžu mať prístup k Denníku N zadarmo – stačí s nimi zdieľať stránku Prvevolby.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na pripomienky@dennikn.sk.

Dnes na dennike.sk

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie