Denník N

Najväčší fond v dejinách mal urýchliť príchod budúcnosti, zatiaľ si bude musieť počkať

Masajoši Son v roku 2016. Foto - TASR/AP
Masajoši Son v roku 2016. Foto – TASR/AP

Vision Fund sa pod vedením charizmatického lídra Masajošiho Sona zatiaľ viac než prelomovými investíciami preslávil pumpovaním peňazí do spoločností s finančnými ťažkosťami a prinajmenšom zvláštnymi zakladateľmi.

Autor je študentom University of Cambridge

Jedna z prvých lekcií v politickej ekonómii podnikania je, že pre rozvoj mladých firiem v oblastiach s vyššou pridanou hodnotou, a teda často aj vyššími nákladmi na vývoj produktu či služby, je potrebné preklenúť takzvanú „dolinu smrti“. Bod, keď veľkému množstvu z nich dochádzajú peniaze a nemôžu pokračovať vo vyvíjaní inovatívneho produktu, lebo je to jednoducho príliš drahé.

Niečo také je však dnes takmer fikciou. Vďaka ultranízkym úrokovým sadzbám a nízkej volatilite akciových či komoditných trhov hľadá veľké množstvo investorov čoraz častejšie lepšie zhodnotenia svojich peňazí v riskantnejších investíciách. Napríklad v oblasti rizikového kapitálu (venture capital).

Keď sa spojí veľké množstvo peňazí hladných investorov so všeobecnými očakávaniami prelomových technologických zmien hlavne vďaka umelej inteligencii, dostanete svet, v ktorom aj do veľkej miery absurdné nápady pre startupy dokážu dostať prekvapivo veľa peňazí. Napríklad aplikácia zabezpečujúca človeka, ktorý vám pôjde von so psom.

Najväčší v dejinách

Extrémny prípad tohto fenoménu je Vision Fund japonskej spoločnosti SoftBank. Zakladateľ SoftBanku, ako aj Vision Fund, Masajoši Son sa stal v posledných rokoch obľúbeným celebritným futuristickým vizionárom. Vision Fund je s 97 miliardami dolárov najväčším technologicky zameraným fondom rizikového kapitálu na svete a v dejinách.

Viac než polovica z týchto peňazí prišla zo štátnych investičných fondov zo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie