Denník N

VÚB Generali k nenaplneným cieľom 2. piliera: Porovnávajme, ale férovo

Robert Fico a Viera Tomanová v roku 2007. Foto - TASR
Robert Fico a Viera Tomanová v roku 2007. Foto – TASR

Autor je vedúci oddelenia riadenia investícii vo VÚB Generali, d.s.s.

Už vám niekto niekedy vyčítal, prečo jazdíte pomalšie pri obmedzenej rýchlosti ako iný vodič pri neobmedzenej? Absurdné? Na Slovensku nie.

Presne to sa totiž deje pri porovnávaní dlhodobých výnosov slovenských dôchodkových fondov v 2. pilieri s výnosmi fondov v Kanade, Dánsku či na Novom Zélande. Tie operujú v úplne iných podmienkach, spravidla oveľa voľnejších, a so stabilnou legislatívou.

Najväčšou absurditou je porovnávať výnosy fondov dôchodkových správcovských spoločností (DSS) so zahraničnými fondmi v rokoch 2009 – 2012. V tomto čase boli DSS zo zákona povinné garantovať sporiteľom na ľubovoľnom 6-mesačnom období nezáporné zhodnotenie. Keďže matematika nepustí, pri takýchto garanciách nebolo možné investovať do rizikových (a výnosnejších) akcií a bola nevyhnutná maximálna opatrnosť. Takéto garancie v zahraničí neexistujú.

Je to, ako keby vám obmedzili maximálnu povolenú rýchlosť na 30 km/h, a potom vám vyčítali, prečo ste nešli tak rýchlo ako autá na nemeckej diaľnici. Legislatívne podmienky v rokoch 2009 – 2012 práve takto pre DSS „obmedzili rýchlosť“ a dnes sú neférovo porovnávané so zahraničnými fondmi, ktoré „jazdia po celý čas po diaľnici“.

Ako vyzerá férové porovnanie? Ak porovnáme slovenské indexové fondy so svetovým akciovým indexom počas obdobia bez garancií 2012 – 2019, fondy DSS dosahujú takmer identické výnosy a za indexom zaostávajú v priemere iba o málo:

Absurditou číslo dva je porovnávať výnosy zmiešaných fondov s nízkym rizikovým profilom s výnosmi čisto akciových či indexových fondov s vysokým rizikovým profilom. Je to ako vyčítať vodičovi na bezpečnom aute zo švédskej produkcie, že ide pomalšie ako jazdec formuly. Má to háčik, že na formule si môžete oveľa ľahšie ublížiť, a naopak, robustné rodinné SUV vás ochráni.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie