Denník N

Kalavská ponúkla demisiu: Je dehonestujúce sa takto správať k ministrovi

Foto - TASR
Foto – TASR

Predstavy ministerky zdravotníctva narazili na odpor Ficovho Smeru, z modernizácie zdravotníckeho systému nič nebude.

Predstavy ministerky zdravotníctva narazili na odpor Ficovho Smeru, z modernizácie zdravotníckeho systému nič nebude.

Ministerka Andrea Kalavská (za Smer) ponúkla premiérovi demisiu, je to jej reakcia na stiahnutie reformy nemocníc. „Máme veľké rozpory so Smerom o predkladané  zákony,“ povedala.

Tvrdí, že predseda vlády Peter Pellegrini ju od zloženia funkcie odhovára. Do volieb zostávajú už len necelé tri mesiace. Kalavská na tlačovej konferencii obsiahlo vysvetľovala, že doteraz mala aspoň nejakú nádej, teraz ju už nemá.

Premiér hneď odkázal, že sa s ministerkou stretne vo štvrtok. „Je presvedčený, že na svojom poste by mala zotrvať a pokračovať v práci,“ povedala hovorkyňa premiéra. Oceňuje Kalavskej pôsobenie na čele ministerstva a jej prínos pre najväčšie zmeny, ktoré sa v rezorte začali.

Sklamanie ministerky

Ministerka bola proti tomu, aby sa o reforme nemocníc nehlasovalo a aby premiér tento zákon z Národnej rady stiahol. Bola by radšej, aby poslanci o zákone hlasovali, a to aj v prípade, ak by reforma neprešla.

„Dnešným dňom reforma stratila nádej počas tejto vlády. Je nevyhnutné robiť niečo s nemocnicami a ambulanciami. Dúfam, že tento materiál si osvojí ďalšia vláda a niečo so zdravotníctvom spravia,“ povedala. Ministerka priznala, že ju už téma stratifikácie unavovala. „Je to trápne, smiešne až groteskné, kde sme sa dostali.“

Na ministerstve podľa nej dokázali identifikovať problémy, ktoré trápia zdravotníctvo, a nemali by sa už robiť len čiastočné riešenia a už nie je čas na úsmevy pred kamerami, za ktorými nič nie je. „Žiadny minister od pána Zajaca na toto nemal odvahu alebo naivitu,“ povedala na reformu. „Uvedomovala som si úskalia, ktoré ma čakajú, ale som ako ministerka povinná prinášať riešenia,“ povedala.

Kalavská nepriamo kritizovala predsedu Smeru

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie