Denník N

Kontroly krajiny pôvodu mäsa v reštauráciách sa posunú, štát mešká s vyhláškou

Foto - TASR
Foto – TASR

Už niekoľko týždňov pridáva bratislavská reštaurácia Don Quijote do denného menu informáciu navyše. Pri každom varenom jedle, ktoré v rámci obedového menu ponúka, zverejňuje aj informáciu, z akej krajiny pochádza mäso použité pri príprave jedla.

V rámci tohtotýždňovej ponuky sa tak zákazníci dozvedia, že v pondelok reštaurácia varí z kuracích stehien zo Slovenska, v utorok použije na prípravu pečeného karé mäso z Nemecka, v stredu uvarí hovädzie karí s cuketou a zelenými fazuľkami z mäsa dovezeného z Holandska. Ďalšie dva dni navarí opäť kuracie jedlo zo slovenského mäsa a gyros z nemeckej krkovičky.

Reštaurácia doplnila túto informáciu do obedovej ponuky dobrovoľne a v predstihu. Už od soboty 14. decembra ona aj ďalšie tisíce reštaurácií a jedální tak mali robiť povinne, prikázal im to zákon, ktorý poslanci schválili pred tromi mesiacmi.

Povinné pre tisíce prevádzok

Spomínaná reštaurácia sa rozhodla zverejniť krajinu pôvodu mäsa v dennom menu v zátvorke pri konkrétnom jedle. To, či majú ďalšie reštaurácie postupovať podobným spôsobom, aby to bolo v súlade so zákonom, však stále nie je jasné.

Už pri navrhovaní zákona

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie