Denník N

Lubyová testovanie finančnej gramotnosti cez PISA neobjednala, aby ušetrila

Naši žiaci by sa nemali zúčastniť budúceho medzinárodného testovania PISA v oblasti finančnej gramotnosti v roku 2021, lebo ministerstvo školstva vedené Martinou Lubyovou (SNS) na to nevyčlenilo peniaze. Na to, aby sa zapojilo do tohto doplnkového testovania, potrebovalo zaplatiť na jar poplatok, no rozhodlo sa šetriť.

Nedostatočná vzdelanosť ľudí v oblasti financií je dôvod, prečo ľudia často nerozumejú finančným produktom, ktoré si kupujú, dlhodobo a nadmerne sa zadlžujú, nevytvárajú si finančný majetok a nesporia si na penziu. Spoliehajú sa na to, že ich zachráni štát, nepreberajú zodpovednosť za seba. Ak to ide, rýchlo sa jej zbavia, tak ako napríklad dlhov v rámci osobných bankrotov.

Minulý týždeň zverejnilo OECD štúdiu PISA, v ktorej odhalilo aj výsledky slovenských žiakov v meraní čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti. Tie opäť ukázali, aké medzery majú žiaci vo vedomostiach, najmä v čitateľskej oblasti.

Vychádzalo sa z meraní z roku 2018. Vtedy sa žiaci testovali už tretí rok aj vo finančnej gramotnosti. Výsledky tejto časti oznámia až v prvej polovici budúceho roka.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie