Denník N

20 najdôležitejších grafov od 20 top slovenských ekonómov

Dvadsiatka slovenských ekonómov vybrala graf, ktorý bol v roku 2019 pre nich najdôležitejší, najzaujímavejší či najprekvapujúcejší.

Vyberali Lívia Vašáková, Ivan Mikloš, Ľudovít Ódor, Renáta Bláhová, Vladimír Baláž, Viktor Novysedlák, Martin Kahanec, Peter Kažimír, Martin Haluš, Libor Melioris, Michal Havlát, Michal Lehuta, Ľubomír Koršňák, Katarína Muchová, Jana Ježíková, Róbert Chovanculiak, Ivana Molnárová, Tibor Lörincz, Helena Solčánska, Alexander Karšay, Karel Hirman, Maroš Ovčarik a Andrej Svorenčík.


Maroš Ovčarik,  špecialista na osobné financie a investovanie, Partners Investments

Miera inflácie na Slovensku podľa Štatistického úradu SR vzrástla v tomto roku z 2,4 percenta v prvom kvartáli na 2,9 percenta v treťom. Naďalej však rastie, v novembri je na úrovni 3 percent. A prečo je to dôležité?

Pozrime sa, ako tento ukazovateľ vplýva na finančné aktíva, teda majetok obyvateľov SR. Naša krajina patrí dlhodobo k tým najkonzervatívnejším z pohľadu rozdelenia finančného majetku domácností. Väčšinu úspor držíme na účtoch v bankách, prípadne v hotovosti.

Na bežných účtoch, termínovaných vkladoch a vkladných knižkách máme spolu viac ako 37 miliárd eur. Na týchto vkladoch však dnes banky reálne ponúkajú úrokové sadzby blízke nule.

Oproti inflácii, ktorá je na úrovni spomenutých troch percent, je to čistá strata. Ak by takýto stav pretrvával dlhodobo, tak napríklad z vložených 10 000 eur zostane po dvadsiatich rokoch z pohľadu hodnoty peňazí len 5 500 eur, čo je takmer polovica.

Len vďaka inflácii prišli slovenské domácnosti tento rok o 850 miliónov eur, čo je presne suma, o ktorú sa znehodnotili úspory domácností. Keby bola inflácia aj celý budúci rok na úrovni troch percent, znehodnotenie vkladov presiahne miliardu eur ročne. A to už je porovnateľná suma, koľko stojí náš štátny rozpočet celé stredoškolské a vysokoškolské vzdelávanie.


Martin Haluš, riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky na ministerstve životného prostredia

Earth Overshoot Day je deň, keď ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Panel expertov

Rok 2019

Ekonomika

Teraz najčítanejšie