Denník N

Mladých podnikateľov zrážajú k zemi vysoké dane a odvody

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Neúmerne vysoké daňovo-odvodové zaťaženie je pre mladých podnikateľov vysokou bariérou v ich biznise. Takto sa vyjadrili mladí podnikatelia v prieskume Index v podnikaní mladých 2018, ktorý robila Slovak Business Agency v spolupráci so Združením mladých podnikateľov Slovenska.

Index na jednej strane hodnotí stav podnikateľského prostredia v SR a na druhej strane vplyv konkrétnych prekážok na firmy.

Dane a odvody vnímali najnegatívnejšie mladí podnikatelia v odvetví ubytovanie a stravovanie. Novela zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorou sa znížila od januára 2019 sadzba DPH z 20 % na 10 % na všetky ubytovacie služby, by mala významne prispieť k zníženiu daňovo-odvodového zaťaženia podnikania v tomto odvetví.

Od januára budúceho roku sa zase znižuje daň z príjmov pre právnické osoby a živnostníkov s ročnými príjmami do 100 000 eur na 15 %. Znížená sadzba sa bude uplatňovať už za zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2020. Použije sa i v prípade osobitného základu dane pri presune majetku daňovníka alebo podnikateľskej činnosti daňovníka do zahraničia.

Byrokracia a legislatíva

Stredne veľkou bariérou v podnikaní mladých je oblasť registračných a administratívnych povinností a 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie