Denník N

Stopnutie cien plynu v štátnom SPP je prízemný antisociálny populizmus

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Z rozhodnutia vlády budú najviac ťažiť bohatšie domácnosti s väčšími vilami, ktoré spália viac plynu ako domácnosti v bežných rodinných domčekoch, nehovoriac o domácnostiach dôchodcov.

Autor je energetický analytik, spolupracoval na programe koalície PS/Spolu v oblasti energetiky

Rozhodnutie vlády ako akcionára Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) dočasne zmraziť ceny plynu, ktorý bude predávať tento štátny obchodník svojim klientom z kategórie domácnosti do konca práve rozbehnutej zimnej vykurovacej sezóny, je prízemným predvolebným populizmom, hoci to premiér Peter Pellegrini popiera.

Navyše je toto rozhodnutie vlády, ktorá reprezentuje všetkých 5,5 milióna občanov – akcionárov SPP –, voči tým občanom, ktorí nie sú zákazníkmi SPP, nespravodlivé a podlé.

Pretože aj oni, spolu s domácnosťami, čo sú zákazníkmi SPP, sa budú aj tak v konečnom dôsledku podieľať na niekoľkomiliónovej strate, ktorá na základe tohto rozhodnutia SPP vznikne, hoci zo zmrazenia cien nebudú vôbec priamo profitovať.

Budú to všetky domácnosti, ktoré kupujú plyn od iných obchodníkov, všetky domácnosti, ktoré nepoužívajú plyn na kúrenie, ale aj domácnosti v bytovkách s centrálnym vykurovaním.

Je to teda v konečnom dôsledku antisociálne rozhodnutie, z ktorého profituje len menšia časť občanov.

Dá sa očakávať, že z rozhodnutia vlády budú najviac ťažiť bohatšie domácnosti s väčšími vilami, ktoré spália viac plynu ako domácnosti v bežných rodinných domčekoch, nehovoriac o domácnostiach dôchodcov.

Tí, čo bývajú v bytovkách, budú doplácať na tých, čo bývajú v rodinných domoch.

Spoločnosť SPP po rozhodnutí vlády za expremiéra Roberta Fica, ktorá ho naspäť plne prevzala od českého EPH, stihla akumulovať svoju prevádzkovú stratu z podnikania s plynom vo výške okolo 400 miliónov eur.

O tieto stovky miliónov bol ukrátený na dividendách štát, a teda všetci občania Slovenska. Bez detailnejších informácií je teraz ťažké povedať, nakoľko je príčinou týchto strát spolitizovaná cenová politika Úradu pre regulácie sieťových odvetví (ÚRSO) a nakoľko zlá práca vedenia samotnej spoločnosti.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie