Denník N

Britské dievča objavilo vo vianočnom želaní odkaz z čínskeho väzenia: Prosím, pomôžte nám

Foto - Dominic Lipinski/PA via AP
Foto – Dominic Lipinski/PA via AP

Sieť supermarketov Tesco v Británii zastavila predaj charitatívnych vianočných želaní vyrobených v továrni v Číne po tom, čo v jednom z nich šesťročné dievča objavilo odkaz. Ten uvádza, že želania vyrábajú väzni, ktorí sú do toho nútení.

Informoval o tom spravodajský web BBC.

Dievčatko písalo spolužiakom

Odkaz objavila Florence Widdicombeová, keď písala vianočné priania spolužiakom. Asi ôsme želanie, na ktorom bolo mačiatko s čiapkou Santa Clausa, už však na jej prekvapenie ručne písaný odkaz obsahovalo.

„Sme zahraniční väzni v šanghajskej väznici Čching-pchu v Číne. Sme nútení pracovať proti svojej vôli. Prosím, pomôžte nám o tom informovať organizácie na ochranu ľudských práv,“ písalo sa v odkaze, ktorý bol napísaný veľkými písmenami.

List zároveň žiadal čitateľa, aby kontaktoval britského novinára Petra Humpreyho, ktorý tam bol sám väzňom.

„Bola som šokovaná,“ ​​povedala Florence pre BBC a dodala, že jej bolo smutno, keď jej rodina vysvetlila, čo odkaz znamená.

Jej otec Ben Widdicombe uviedol, že tomu najprv nechcel veriť a myslel si, že ide o nejaký vtip. „Keď sme sa nad tým zamysleli, došlo nám, že môže ísť o pomerne vážnu vec,“ povedal. „Bol som veľmi šokovaný, ale tiež som cítil zodpovednosť odovzdať odkaz Petrovi Humphreymu, ako ma autor požiadal,“ dodal.

„Želanie mohlo skončiť kdekoľvek. Rovnako ako všetky rodiny, máme veľa želaní, ktoré sa nevyužijú, dáme ich do zásuvky a zabudneme na ne. Je to obrovská náhoda, že sa k nám dostalo želanie s odkazom a otvorili sme ho práve v tejto chvíli,“ poznamenal.

Dvanásť ľudí v jednej cele

Rodina sa spojila s novinárom Humphreym, ktorý kontaktoval iných bývalých väzňov, a tí potvrdili, že boli do práce nútení. Humphrey potom napísal článok pre nedeľník Sunday Times.

„Bol som v rokoch 2013 – 2015 dva roky väzňom v Šanghaji, v posledných deviatich mesiacoch som bol v rovnakom väzení a celách, z ktorých pochádza odkaz,“ povedal v rozhovore pre BBC s tým, že bol zatknutý na základe vymyslených obvinení. „Napísali to niektorí moji spoluväzni z toho obdobia, ktorí si tam stále odpykávajú trest,“ uviedol. „Som si celkom istý, že to bolo napísané ako kolektívny odkaz. Je jasné, že tie veľké písmená sú rukopisom jednej ruky, a myslím, že viem, kto to napísal, ale nikdy by som to nepovedal,“ uviedol.

V tamojšom bloku ciel podľa Humphreyho žije v zlých podmienkach 250 zahraničných väzňov, v jednej cele ich je dvanásť.

„Spia na hrdzavých starých poschodových posteliach s matracmi, ktoré nie sú hrubšie ako jeden centimeter. V zime je extrémne chladno, keďže v budove nie je vykurovanie. V lete je tam zase strašne horúco, pretože tam nie je klimatizácia,“ dodal Humphrey.

Uviedol, že v čase, keď tam bol väznený, bola práca dobrovoľná a za zarobené peniaze si bolo možné kúpiť napríklad mydlo či zubnú pastu. „Každý, koho som tam vtedy poznal, tam bol z pochybných dôvodov,“ povedal. Podľa neho mnohí spoluväzni dostali vysoké tresty za menšie priestupky.

Tesco stoplo spoluprácu

Spoločnosť Tesco uviedla, že ju správa šokovala a že by vedome nikdy nepredávala výrobky, ktoré sú výsledkom nútenej väzenskej práce. Okamžite preto prestala odoberať vianočné želania od firmy Zheijiang Yunguang Printing, ktorá na ich výrobu väzňov údajne využívala.

Spoločnosť Tesco zároveň uviedla, že priebežne vykonáva dôkladný audit firiem, s ktorými spolupracuje, aby sa uistila, že nepredáva výrobky, za ktorými sú nútené práce. Spomínaná spoločnosť podľa Tesca prešla inšpekciou minulý mesiac a žiadne pochybenie u nej zaznamenané nebolo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie