Denník N

Kuba: raj, ktorý zlyhal

Doprava na Kube. Foto - Vladimír Baláž
Doprava na Kube. Foto – Vladimír Baláž

Kuba nedokázala vábivé, no nefunkčné komunistické utópie hodiť do koša a tvrdo na to doplatila.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Dovolenka na Kube splní sny. Dobrý rum a cigary sú k dispozícii v neobmedzenom množstve a za polovičné ceny. Voda na Varadere je krištáľovo čistá a piesok hodvábne jemný. Kto chce pozorovať farebné rybičky, môže sa tešiť na druhý najväčší koralový útes na svete. All inclusive hotelom nemožno nič vytknúť. Slováci si užijú aj mladý, pekný a vždy usmiaty personál. Kyslých tvárí je na Kube o dva rády menej ako na sever od Dunaja.

Ilúzia raja rýchlo zmizne pri návšteve ktoréhokoľvek kubánskeho mesta. Alebo pri rozhovore s bežnými ľuďmi. All inclusive hotely s neuveriteľným výberom jedla sú pre bežných Kubáncov paralelným vesmírom.

Prvá vec, ktorá našinca šokuje, sú zárobky Kubáncov. Priemerná mzda nepresahuje 20 eur na mesiac. Lekár to môže vytiahnuť na stovku.

Ďalším šokom je existencia lístkového systému. Základné potraviny sú na prídel už 60 rokov. Typické prídely sú nasledovné: Jeden bochník chleba na osobu a deň. Základnou potravinou je však ryža. Kubánec jej dostane tri kilá na mesiac. Jeden a pol kila cukru bieleho aj tmavého spolu. Čierna fazuľa – niekoľko plechoviek na osobu a mesiac. Jedna škatuľka zápaliek na osobu a mesiac. Jedno kuracie stehno a päť vajíčok na osobu a mesiac. A tiež jeden balíček kávy na osobu.

Potraviny, samozrejme, dostať aj na voľnom trhu. Tam je však draho. Podobne ako u nás pred rokom 1989, aj na Kube sú v obehu dve meny. Jednou je „národné peso“ (CUP), za ktoré sa nedá kúpiť skoro nič, ale sú v ňom vyplácané mzdy a dôchodky. Druhou je konvertibilné peso (CUC, zhruba rovné jednému euru), obdoba nášho bonu, no s kurzom 1 CUC = 25 CUP. Napríklad, balíček kávy stojí na voľno 14 CUC, čo je blízke priemernej mzde.

Kubáncom sa žije naozaj ťažko. A tak hlasujú nohami. Po čiastočnej liberalizácii cestovania opúšťa krajinu čoraz viac mladých. Len v rokoch 1995-2015 emigrovalo z krajiny 650-tisíc ľudí.

Aj suchý pohľad na makroekonomické čísla povie zaujímavé veci. Slovensko s 5,4 miliónmi obyvateľov vyvezie ročne tovary za viac ako 80 miliárd eur. Kuba s 11,3 miliónmi obyvateľov len za 4,4 miliardy. Čo to znamená? Slovensko

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie