Denník N

Nemecko sa novoročnej neistoty nebojí, 7 rokov sa pripravovalo

Autor je ekonóm

Vďaka dlhoročnej rozpočtovej politike s primárnymi prebytkami je nemecký verejný dlh nižší, než bol pred krízou spred desiatich rokov.

O čo ide: Výška verejného dlhu v pomere k veľkosti ekonomiky Nemeckej spolkovej republiky sa tento rok znížila na 60 % HDP. Bol to už siedmy po sebe nasledujúci rok zlepšenia tohto ukazovateľa relatívneho zadĺženia štátu.

Bezprostredne po najvážnejšej povojnovej recesii z roku 2009 kulminovala výška verejného dlhu v Nemecku nad úrovňou 80 % HDP. Pred vtedajšou krízou spred desiatich rokov sa ešte v roku 2007 verejný dlh pohyboval okolo 64 % HDP. Vďaka zlepšeniu z uplynulých rokov sa tak ocitol na najlepšej úrovni od roku 2002.

Na porovnanie, priemerný verejný dlh ostatných členských krajín eurozóny kulminoval blízko hranice 100 % HDP až v roku 2014 a po pár rokoch mierneho zlepšenia sa tento rok znova zhoršil.

Ako je to možné: Poučením pre nemeckú rozpočtovú politiku po náraste verejného dlhu počas predošlej recesie bolo, že návrat na predkrízové úrovne dlhu si vyžaduje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie