Denník N

Čo po sebe necháme generácii Ficových detí

Emil z Trebišova. Foto N – Vladimír Šimíček
Emil z Trebišova. Foto N – Vladimír Šimíček
Komplexné IT riešenia. Kompletne od VNETu. Poďme robiť biznis spolu v časoch ktoré sa menia
  • V jednoduchých číslach to so slovenským dlhom nevyzerá zle. Na začiatku roka 2020 by mal byť dlh meraný v pomere k výkonu ekonomiky menší ako pred rokom, klesne zrejme zo 49 na 48 % HDP.  
  • Bohužiaľ, to číslo hovorí len o pôžičkách, ale nič o tom, ako sme uplynulý rok pripravili ekonomiku, ľudí a štát na budúcnosť. Z tohto pohľadu budú rok 2019 naše deti v dospelosti s najväčšou pravdepodobnosťou preklínať.

Keď povieme, že súčasná politika zadlžuje naše deti, v najjednoduchšom zmysle slova sa tým rozumie, že si ako štát požičiavame od investorov, ktorí veria, že generácia našich detí im tie dlhy dokáže splatiť.

To samo osebe nie je problém, robia to všetky rozvinuté krajiny, presnejšie všetky krajiny, ktorým je niekto ochotný požičať.

Dáva to rovnako dobrý zmysel, ako keď sa na rozumné ciele zadlžujú rodiny. Ak rodina alebo štát vedia dobre investovať, aj relatívne väčšie dlhy dokážu v budúcnosti bez problémov splácať.

Keď budú ľudia zdraví, vzdelaní, budú si dôverovať a budú žiť v dobre zorganizovanom bezpečnom štáte, budú mať aj viac peňazí na splácanie pôžičiek, ktoré im k blahobytu pomohli.

Samozrejme, môže to dopadnúť aj veľmi zle. Požičiavať si dokáže takmer každý štát, ale ak investuje zle, nová generácia môže ako dedičstvo čakať najmä dlh.

Presne to hrozí generácii detí, ktoré sa narodili v poslednej dekáde. Volajme ich Ficove deti rovnako nespravodlivo, ako dnešným štyridsiatnikom hovoria Husákove deti.

Dobre sa to zapamätá a bude to pripomínať, ktorá generácia politikov a voličov rozhodovala, koľko si požičať a na čo to minúť.

A keďže ide o život a o budúcnosť, nestačí sledovať len peniaze. Ale aj príležitosti, ktoré sme ako štát a jeho obyvatelia na rozdiel od iných využili väčšinou slabo.

Ako o dlhoch či zmarených investíciách by sme mali rozmýšľať aj o hrozbách, voči ktorým sme mohli efektívnejšie bojovať už v našich časoch, ale verili sme, že to riziko zvládnu naše deti aj samy.


1. Sľúbili sme si dôchodky, na ktoré nám Ficove deti nedokážu zarobiť

Parlament urobil tento rok tri veľké zmeny v dôchodkoch, na ktorých by teoreticky mala získať najmä generácia Husákových detí.

Ide však o také drahé zmeny v takej nevhodnej situácii, že keď budú Ficove deti v produktívnom veku, jednoducho nedokážu prísľuby štedrejších penzií a dlhšieho času stráveného na dôchodku Husákovým deťom splniť.

Prečo je to problém: Schválený strop

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomický newsfilter

  • Ekonomický newsfilter Denníka E píšu skúsení editori Oliver Brunovský, Ján Kováč a Radoslav Tomek
  • Nové vydanie sumáru najdôležitejších udalostí z ekonomiky a spoločnosti vychádza každý deň najneskôr o 7:00 ráno, súčasne so zverejnením na webe posielame aj newslettrovú verziu (aktivujte si odber tu)
  • Do 8:00 ráno garantujeme zverejnenie audioverzie pre predplatiteľov, ktorí si ho môžu vypočuť na webe alebo v aplikácii Denník N
  • Ostatní poslucháči si ho môžu vypočuť po 12:00 na kanáli Denník E kdekoľvek počúvate podcasty

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie