Denník N

Vyniesli ho v debne? Záhadný útek bývalého šéfa Nissanu šokoval Japoncov

Bývalý predseda predstavenstva automobilky Nissan Carlos Ghosn a jeho manželka Carole v Tokiu. Foto - TASR/AP
Bývalý predseda predstavenstva automobilky Nissan Carlos Ghosn a jeho manželka Carole v Tokiu. Foto – TASR/AP

Obvinený Carlos Ghosn tvrdí, že z Japonska do Libanonu ušiel pred „nespravodlivosťou“.

Ešte donedávna bol jedným z najvplyvnejších ľudí v automobilovom priemysle na svete. Tri automobilky, ktoré riadil, zamestnávali skoro pol milióna ľudí a predávali desať miliónov áut ročne.

V Japonsku, kde zachránil značku Nissan pred krachom, bol celebritou, ktorej tvár poznal každý.

Dnes je z Carlosa Ghosna, do roku 2018 šéfa automobiliek Nissan, Renault a Mitsubishi, človek na úteku. Po tom, čo ho v Japonsku obvinili z podvodného zvyšovania svojho platu, bol v domácom väzení. Z neho však na konci roka 2019 ušiel.

Prekvapenie na Silvestra

Mnohí Japonci zostali zaskočení, keď sa na Silvestra dozvedeli, že Carlos Ghosn (65) sa nachádza v Libanone, v štáte, odkiaľ pochádzali jeho rodičia a kde vyrastal. Šanca, že bude v Japonsku čeliť procesu, klesla takmer na nulu.

Doteraz nie je úplne známe, ako sa mu podarilo ujsť z políciou stráženého domu v Tokiu. Denník Financial Times píše o „jednom z najväčšom zmiznutí všetkých čias“.

Ghosna zadržali v Japonsku v novembri 2018. Vyše sto dní strávil vo väzbe. Japonský systém je v tomto veľmi rovnostársky – kým prominentov na Západe často držia v lepších podmienkach, Ghosn musel žiť v 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie