Denník N

László Gyurovszky: Firmy nemám z peňazí z politiky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Verejnosť ho pozná hlavne ako bývalého ministra výstavby a regionálneho rozvoja z čias druhej Dzurindovej vlády, no dnes je z neho významný podnikateľ.

László Gyurovszky vlastní nielen vinárstvo a pätinu najväčšieho tuzemského pestovateľa paradajok, ale hlavne ovláda veľkého výrobcu priemyselných technológií SAM – Shipbuilding and Machinery s vyše tisíckou pracovníkov a s ročným ziskom prevyšujúcim päť miliónov eur.

Jeho majetok dnes môže mať hodnotu okolo sto miliónov eur. Gyurovszky Denníku E vysvetľuje, ako sa k nemu dostal i aké má v biznise ďalšie plány.

Akcie skupoval od Rakúšanov

Prečo ste presedlali z politiky na podnikanie?

Z politiky som odišiel, lebo sa mi už prestala páčiť. Po tom, čo bol Béla Bugár odvolaný z vedenia SMK, som sa chcel radšej venovať niečomu inému. S novým vedením SMK som už nechcel spolupracovať, a tak som na jar 2007 odišiel zo strany aj z parlamentu a vrátil som sa k biznisu, keďže som sa mu venoval ešte pred politikou. V 90. rokoch som obchodoval s telekomunikačnými technológiami, dovážal som na Slovensko aj biliardové stoly. Veľký kapitál z toho síce vtedy ešte nebol, ale získal som podnikateľské skúsenosti.

Ako ste sa dostali k takej hodnotnej firme, ako je SAM, ktorá vznikla ma základoch komárňanských lodeníc a prevzala aj divíziu montáží a opráv bratislavského Slovnaftu?

Do SAM-ky som prišiel hneď po ukončení politickej dráhy ako krízový manažér. Bývalí vlastníci podniku okolo rakúskeho fondu Euram si ma tam prizvali na ozdravenie firmy. Keď som prichádzal, SAM-ka ani náhodou nemala také dobré výsledky ako dnes. Ročné tržby mala na úrovni nejakých ôsmich či deviatich miliónov eur, bola v strate, robili sa v nej len podvozky na stavebné stroje.

Firma veľmi ťažko prežívala nástup finančnej krízy, vtedy jej padli objednávky ešte viac. No postupne sa nám ju podarilo dostať tam, kde je dnes, teda s novou silnou výrobou priemyselných technológií, ročnými tržbami zhruba na úrovni 70 miliónov eur a so slušným ziskom. No pôvodní majitelia si v podniku na tieto lepšie časy už nepočkali. Firme v najťažších časoch prestali veriť a chceli sa jej zbaviť. Akcie SAM-ky som od nich vtedy kupoval aj ja sám. Získaval som ich postupne, až som dnes jediným vlastníkom podniku.

Ako prebiehalo to postupné ovládnutie SAM-ky?

Prvé akcie podniku som získal od Rakúšanov v roku 2010, tri roky po príchode do firmy. Ďalšie som prikupoval neskôr a oni podnik postupne úplne opustili. SAM-ka bola vtedy len menšia firma, oni sa zaujímali hlavne o rozvoj oddelenej komárňanskej výroby lodí.

Aký kapitál ste využili na nákup akcií SAM-ky?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie