Denník N

Život bez áut chce nová rakúska vláda podporiť hromadnou dopravou za euro na deň. Je to prelom, hovoria experti

Staronový rakúsky kancelár Sebastian Kurz (vľavo) a jeho koaličný partner, vicekancelár Werner Kogler. Foto - TASR/AP
Staronový rakúsky kancelár Sebastian Kurz (vľavo) a jeho koaličný partner, vicekancelár Werner Kogler. Foto – TASR/AP

Zelení sa prvý raz dostali do rakúskej vlády a je to hneď vidieť na programe. Klimaticky neutrálni chcú byť už v roku 2040. Najprelomovejšie je však zavedenie lacného lístka na ekologickú dopravu – pre celé Rakúsko za tri eurá na deň.

Rakúsky fenomén Sebastian Kurz (33) sa tento týždeň vrátil na svoj post kancelára.

Po sedemmesačnej prestávke sa znovu ujal titulu najmladšieho premiéra v Európskej únii (fínska premiérka Sanna Marinová má 34), môže mu však pribudnúť ešte jeden – má ambíciu viesť vládu s najzelenejšou politikou v Európe a stať sa priekopníkom v ochrane klímy.

Po kontroverznom vládnutí s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ) ho totiž čaká experiment – historicky vôbec prvá rakúska vláda, v ktorej budú mať účasť Zelení (Die Grünen). Oficiálne ju vymenoval prezident Alexander Van der Bellen, ktorý kedysi sám viedol Zelených.

Do popredia ich v minuloročných septembrových voľbách dostali najmä mladí voliči, pre ktorých je vzťah k životnému prostrediu a boj s klimatickou krízou prioritou.

V Rakúsku smú voliť už 16-roční a pravidelné piatkové klimatické štrajky sú vo Viedni medzi školákmi a všeobecne mladými ľuďmi obľúbené. Na jednom z nich sa zúčastnila aj ich švédska zakladateľka hnutia Greta Thunbergová.

Rakúsko sa teraz pridalo k štyrom krajinám EÚ, kde už Zelení majú svoje zastúpenie vo vláde (Fínsko, Švédsko, Luxembursko a Litva).

Kancelár Kurz, ktorého kresťanskodemokratických ľudovcov podporujú skôr veľké korporácie, teraz hovorí, že Rakúsko sa môže stať európskym lídrom v ochrane životného prostredia.

Expertov na zelenú politiku sme sa spýtali, či to už vidno na programovom vyhlásení novej rakúskej vlády.

Je to prelomové

„Časti vládneho programu, ktoré sa týkajú zelenej politiky, sú skutočne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Sebastian Kurz

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie