Dopekaný chlieb namiesto čerstvého. Malé pekárne likviduje minimálna mzda
Daň z pridanej hodnoty na čerstvé pečivo klesla, spotrebiteľ sa však na začiatku tohto roka na pultoch obchodov nižších cien nemusí dočkať. Naopak, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov očakáva podobný vývoj ako v januári 2019, keď pečivo zdraželo. Ani vyššie ceny výrobkov však pekárstvu nepomôžu. Odvetvie smeruje do straty.
Prečo majú pekári problém:
- už tretí rok im rastú mzdové náklady, ktoré budú podľa zväzu pekárov tvoriť v tomto roku 45 % celkových výrobných nákladov,
- dôvodom je zavedenie vyšších nočných, sobotných a nedeľných príplatkov v dvoch vlnách – v máji 2018 a v máji 2019. A tiež prudký rast minimálnej mzdy, ktorá sa tento rok zdvihla o 11 %,
- 81 percent pracovného času v pekárňach pripadá na hodiny, na ktoré sa viažu nočné alebo víkendové príplatky. Pekári toto percento nedokážu zásadne znížiť,
- vyššie náklady pekárov nepokryje ani nárast cien výrobkov.
Ceny chleba a pečiva budú rásť. Ich zvýšenie však ani zďaleka nepokryje reálny nárast vstupných nákladov. Len pre rast minimálnej mzdy a príplatkov medziročne v porovnaní s rokom 2018 vzrástli vlani náklady na cenu práce pekárňam o takmer 18 percent. V roku 2020 pekárne očakávajú medziročný nárast nákladov v porovnaní s rokom 2019 o ďalších 15 percent.
Zväz hovorí, že odvetvie bolo v roku 2017 v pluse 7,3 milióna eur, v roku 2018 však zaznamenalo zisk už len