Denník N

Podpora pre Windows 7 sa končí. Čo máte spraviť, ak ho máte v počítači?

Microsoft prestal po desiatich rokoch podporovať operačný systém Windows 7. Ľudia, ktorí ho majú v počítačoch, si budú musieť do počítača zakúpiť buď novšiu verziu operačného systému, alebo si kúpiť rovno nový počítač.

Nie je ich málo – na Windows 7 beží doteraz približne štvrtina počítačov na svete.

Počítač bude aj s Windows 7 fungovať ďalej, ale firma po 14. januári nebude pre tento operačný systém poskytovať akúkoľvek technickú pomoc, aktualizácie, bezpečnostné opravy. Takže pri dlhšom používaní sa môže stať terčom hekerov.

Marek ŠimunekTechboxu v rozhovore vysvetľuje, čo znamená koniec podpory operačného systému Windows 7 pre bežného používateľa a ako by sa mal v tejto súvislosti zariadiť.

Čo v praxi znamená, že Microsoft už nebude ďalej poskytovať podporu pre operačný systém Windows 7?

Koniec podpory Windows 7 znamená, že Microsoft nebude naďalej vyvíjať a vydávať bezpečnostné záplaty pre túto verziu operačného systému. Podobná bola situácia pred niekoľkými rokmi, keď sa končila podpora pre Windows XP.

Ak má niekto tento operačný systém v počítači, znamená to, že by si doň mal stiahnuť novšiu verziu operačného systému alebo radšej kúpiť nový počítač?

Pokiaľ niekto má Windows 7 na svojom počítači a jeho počítač spĺňa hardvérové požiadavky pre novšie verzie operačných systémov Microsoftu, postačí, ak si zakúpi novšiu verziu operačného systému. V opačnom prípade je potrebná výmena celého počítača, prípadne jeho komponentov, aby boli schopné pracovať s najnovšou verziou operačného systému od Microsoftu.

Ako ďalšia alternatíva sa naskytá možnosť využiť niektorú z linuxových distribúcií, ktoré sú menej náročné na hardvér, tu je však obmedzenie funkčnosti niektorých programov, ktoré sú špecificky vyvíjané pre operačné systémy Microsoftu.

Nie je teda výhodnejšie si už kúpiť nový počítač?

To závisí od

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie