Denník N

Vrchol cynizmu, reagujú lekári na návrh Smeru. Chýba nám 12 percent lekárov, najmä pediatrov a všeobecných

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V nemocniciach a ambulanciách chýba takmer 3 000 lekárov. Analytici očakávajú, že nedostatok sa bude zvyšovať.

V sobotu ohlásil Robert Fico, ako chce Smer riešiť nedostatok lekárov. Predstavil podobný návrh, aký opozičná SaS predstavila pred rokom a pol. A teda, že ak medik odíde po štúdiu zo Slovenka skôr, ako si odpracuje desať rokov, štát od neho bude žiadať peniaze za jeho štúdium. Náklady Smer odhadol na 55-tisíc eur.

„Vnímam to len ako politické opatrenie v kontexte predstavenia volebného programu,“ reaguje na opatrenie Miriama Letovanec, ktorá vedie Implementačnú jednotku pri úrade vlády. Letovanec označil Pellegrini ako svoju pravú ruku pri riadení ministerstva zdravotníctva, ktoré vedie po odchode Andrey Kalavskej.

Lekári reagujú nahnevane, podľa viacerých to bude viesť k ešte väčšiemu odchodu študentov, ktorí radšej budú študovať rovno v zahraničí. „Zavedenie ‚pokuty‘ pre mladých lekárov považujem za absolútne nevhodné riešenie, takýto postup je navyše diskriminačný,“ hovorí dekan Lekárskej fakulty UK Juraj Šteňo.

Tak ako má mať štát záujem na tom, aby tu ostali lekári, ktorých si vychová, tak má mať záujem aj o zotrvanie svojich jadrových fyzikov, špičkových vedcov, ale napríklad aj šikovných remeselníkov, tvrdí lekár.

„Skrátka, je potrebné vytvoriť také podmienky, aby lekári chceli na Slovensku ostať. Obávam sa, že ‚pokuta‘ spôsobí len ďalší odliv najschopnejších slovenských uchádzačov o štúdium medicíny do Českej republiky, kde je pre našich študentov štúdium medicíny bezplatné,“ povedal dekan. Na otázku, koľko štúdium stojí, neodpovedal.

Na otázky o opatrení neodpovedal Smer ani úrad vlády.

Chýba 12 percent lekárov

Denník N má k dispozícií analytický materiál, koľko lekárov a sestier v skutočnosti chýba. Materiál koncom minulého roka prerokovala Bezpečnostná rada vlády SR. Výsledky zatiaľ neboli zverejnené.

Pripravovali ho analytici ministerstva zdravotníctva

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Smer

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie