Denník N

Chcem hypotéku: Akú najväčšiu hypotéku môžem získať, aké príjmy mi banka uzná a ako si zafixovať úrok?

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory

Štyria odborníci na hypotéky vysvetľujú, kto získa od januára hypotéku ťažšie a kto nie, ktoré príjmy vám banky ešte uznajú, aké ich zaujímajú výdavky a aj to, na aké obdobie si zafixovať úrok.

1. Od januára sa sprísnili podmienky a každému, kto chce hypotéku, musí zostať väčšia finančná rezerva ako predtým. Naozaj je to tak, že dostanem menšiu hypotéku, akú by som dostal na jeseň, prípadne nedostanem žiadnu? Ktorí žiadatelia sú na tom z tohto pohľadu horšie (vo väčších mestách, v menších mestách, ak chcú veľký byt, alebo ak je jeden žiadateľ)?

2. Aké príjmy mi banka uzná (obom žiadateľom výplatu, materskú, detské prídavky, čo ešte)? Zohľadní aj moje úspory napríklad v podielovom fonde? A čo všetko mi od príjmov odráta, keď počíta výšku mojej finančnej rezervy?

3. Pre mladých žiadateľov do 35 rokov platí výnimka a môže im zostať aj menšia finančná rezerva. Čo treba spraviť, ak chcem takú výnimku? Je zásadný rozdiel vo výške hypotéky, keď výnimku získam a keď ju nezískam?

4. Zatiaľ to nevyzerá tak, že by úroky na hypotéky mali ísť hore? Sú prípadne také signály? Na aké obdobie si zafixovať úrok?

5. Akú najväčšiu hypotéku (ako % hodnoty nehnuteľnosti) môžem získať? Je už komplikovanejšie dofinancovať to ďalším úverom ako predtým?

Odpovedajú:

  • Slavomír Molnár, finančný poradca Prosight Slovensko
  • Maroš Ovčarik, analytik portálu FinančnýKompas.sk
  • Eva Šablová, riaditeľka pre úvery FinGO.sk
  • Martin Švidroň, analytik portálu FinančnáHitparáda.sk

1. Od januára sa sprísnili podmienky a každému, kto chce hypotéku, musí zostať väčšia finančná rezerva ako predtým. Naozaj je to tak, že dostanem menšiu hypotéku, akú by som dostal na jeseň, prípadne nedostanem žiadnu? Ktorí žiadatelia sú na tom z tohto pohľadu horšie?

Slavomír Molnár

finančný poradca Prosight Slovensko

Väčšina ľudí negatívnym spôsobom vníma

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie