Denník N

Prvé tohtoročné čísla z Nemecka brzdia vieru v rýchle oživenie

Autor je ekonóm

Januárový výsledok IFO indexu podnikateľskej dôvery schladil optimizmus očakávaní rýchleho opätovného oživenia nemeckej ekonomiky.

O čo ide: [lock e ]Januárový výsledok indexu nemeckej podnikateľskej dôvery výrazne zaostal za predpoveďami ekonómov.

Po nádejnom decembrovom oživení sa v januári výsledok IFO indexu zhoršil na 95,9 bodu namiesto prognózovaného nárastu na 97 bodov.

Znepokojujúcejšie je hlavne to, že ešte výraznejšie sa zhoršila zložka indexu mapujúca budúce očakávania. Namiesto predpovedaného nárastu na 94,8 bodu index budúcich očakávaní klesol na 92,9 bodu. Budúce očakávania nemeckých firiem sa pritom stabilne zlepšovali už v troch predchádzajúcich mesiacoch.

Prečo je to dôležité: „Studená sprcha pre všetkých optimistov,“ zhrnul januárový výsledok IFO Carsten Brzeski, hlavný ekonóm ING v Nemecku.

Svedčí to o tom, že nemecké hospodárstvo, najmä priemysel, ešte stále „hľadá svoje dno“. Sektor služieb podľa ING už od leta zažíva oživenie, kým priemysel ostáva paralyzovaný a dopláca tak na obchodné konflikty, ako aj globálne spomalenie priemyselnej aktivity.

Pritom Brzeski upozorňuje, že priemyselné oslabenie sa v Nemecku netýka len automobilového priemyslu, keďže s výnimkou potravinárstva a spracovania tabaku sa v teritóriu recesie pohybujú všetky ostatné priemyselné odvetvia.

Čo možno očakávať: Prezident IFO inštitútu Clemens Fuest si však všíma, že v priemysle podľa neho možno badať známky oživenia. Najmä hodnotenie súčasnej situácie v priemysle zaznamenalo najvýraznejšie zlepšenie od februára 2017.

Zmiernil sa tiež pesimizmus voči budúcim vyhliadkam a miera využitia priemyselných kapacít sa zvýšila z 82,6 na 83,1 percenta.

Citeľné zhoršenie naopak zaznamenal v januári index podnikateľskej dôvery v sektore služieb. Spôsobilo to najmä výrazné obmedzenie budúcich očakávaní, kým hodnotenie súčasnej situácie bolo o čosi uspokojivejšie.

Paradoxné mierne zlepšenie priniesol ukazovateľ podnikateľskej dôvery v obchode, kde došlo k medzimesačnému zlepšeniu tak pri hodnotení súčasnej situácie, ako aj budúcich vyhliadok. Optimistickejší sú však viac zástupcovia veľkoobchodu než maloobchodníci.

Nemeckí podnikatelia v stavebníctve sú pesimistickí. Ich hodnotenie súčasnej situácie sa prepadlo na najhoršiu úroveň od júna 2018. Ešte pesimistickejšie je ich hodnotenie budúcich vyhliadok.

Hoci je čoraz pravdepodobnejšie, že to najhoršie má nemecká ekonomika už za sebou, otázkou bude tvar nádejného oživenia. Ekonómovia pri hodnotení priebehu oživenia používajú rôzne písmená abecedy: tvar „V“ má silné oživenie, tvar „U“ dlhšie obdobie na dne nasledované silným oživením, tvar „J“ znamená dlhé obdobie stagnácie nasledovanej slabým oživením, tvar „L“ znamená dlhé obdobie stagnácie a „W“ značí zopakovanie oslabenia, teda dvojitú recesiu.

Medzi prekážky rýchleho oživenia nemeckej ekonomiky považujú ekonómovia ING pokračujúcu neistotu spojenú s obchodnými konfliktmi, problémy automobilového sektora, ale aj štrukturálny posun svetového hospodárstva od priemyselnej výroby smerom k sektoru služieb.

Vzhľadom na slabý vývoj objednávkových kníh a vysoký stav zásob ekonóm Carsten Brzeski očakáva, že oživenie v nemeckom priemysle bude mať tvar písmena „J“, teda pôjde o slabé oživenie po dlhej stagnácii.

„Hľadanie dna v nemeckom hospodárstve môže prísť práve načas, aby sa podarilo vyhnúť výraznejším negatívnym presahom priemyselného oslabenia na trh práce,“ nádeja sa ekonóm nemeckej ING.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie