Denník N

Rast úverov firmám v eurozóne sa spomalil, menová politika ECB začína rok so sklamaním

Autor je ekonóm

Kurz eura sa po zverejnení štatistiky o spomalení rastu firemného úverovania oslabil na najnižšiu úroveň od začiatku októbra.

O čo ide: Výmenný kurz eura sa uprostred posledného januárového týždňa oslabil pod hranicu 1,10 USD/1 EUR, čo je jeho najslabší kurz od začiatku októbra.

Spôsobilo to sklamanie z výsledku štatistiky o raste peňažnej zásoby M3 v eurozóne.

Po vlaňajšom oslabení hospodárskej aktivity preto, aj napriek jesennému uvoľneniu menovej politiky, táto štatistika oslabuje nádej na stabilizáciu rastu v eurozóne v úvode tohto roka.

Prečo je to dôležité: Rast širokej peňažnej zásoby definovanej agregátom M3 sa v decembri prudko spomalil na 5 % oproti 5,6 % ešte v novembri. Len na jeseň pritom tempo jeho rastu dosahovalo takmer 6 %, najviac od krízového roku 2009.

Spôsobilo to najmä spomalenie rastu úverov firmám. Ten klesol z novembrových 3,4 % na 3,2 %, čo je najmenej od roku 2017. Zároveň to výrazne zaostáva za neformálnym cieľom, podľa ktorého mali firemné úvery rásť medziročne o 4,5 %. Toľko je podľa ekonómov potrebné na solídny rast HDP v eurozóne.

Dynamika firemných úverov tak na konci roka zaostala za rastom úverov domácnostiam. Tie sa na konci roka zadlžovali medziročným tempom 3,7 %, najvyšším od predkrízového roku 2008.

Čo možno očakávať: Tento výsledok je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie