Denník N

Ako brexit ovplyvní platby, poistky alebo ochranu vkladov v bankách (vysvetlenia od NBS)

Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Národná banka Slovenska pripravila niekoľko stručných informácií a rád, či sa po vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, teda po piatku 31. januára 2020, niečo zmení alebo nezmení vo financiách.

Pozrela sa na to, či brexit nejako ovplyvní cezhraničné platby, platby kartou pri online nákupoch, poistky alebo vklady v bankách. Zaujímať to môže nielen ľudí žijúcich na Slovensku, ale aj zhruba 100-tisíc Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii.

Dôležité je vedieť, že po 31. januári sa začne prechodné obdobie, ktoré bude trvať do konca tohto roka. Toto prechodné obdobie sa môže jedenkrát predĺžiť, najviac však o dva roky. Počas neho bude Európska únia so Spojeným kráľovstvom rokovať o budúcich vzťahoch, vrátane tých finančných. A dovtedy sa nič nemení, ubezpečuje centrálna banka.

Čo treba vedieť o platbách, poistkách a vkladoch podľa NBS:

1. Cezhraničné platby

Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ nemá žiadny dosah na cezhraničné platby, vrátane SEPA platieb. Aj po 31. januári 2020 (po tomto piatku) bude možné zasielať SEPA platby zo Slovenska do Spojeného kráľovstva a prijímať SEPA platby z Británie na Slovensko, a to rovnakým spôsobom ako doteraz.

2. Platby kartou

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Veľká Británia a brexit

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie