Denník N

Boj o zákazky vrcholí, premiér chce pred voľbami získať kontrolu nad odvolaniami o tendroch za miliardu

Pellegriniho vláda priklepla minulý týždeň Kmotríkovi ďalších 23 miliónov za futbalový štadión. Pôvodne odhadovaná suma 27 miliónov sa navyšovala už niekoľkokrát, kým dosiahla aktuálnych necelých 100 miliónov eur. Pellegriniho ani Ficova vláda rok čo rok nevedela nájsť peniaze na asistentov do škôl | Foto – TASR
Pellegriniho vláda má s Kmotríkom rozbehnutý veľký obchod. V zmluve sa zaviazala, že od neho odkúpi Národný futbalový štadión. Podľa zmluvy kúpna cena nemôže presiahnuť 75 miliónov. Vláda však schválila jej navýšenie na takmer 100 miliónov.  Foto – TASR
  • Premiér Peter Pellegrini chce poslať dvoch ľudí do vplyvnej rady, ktorá rozhoduje o veľkých štátnych zákazkách. V stredu to má schváliť vláda.
  • Podľa opozície si tým chce krátko pred voľbami privlastniť kontrolu nad štátnym biznisom.
  • Mimovládky a podnikateľské zväzy namietajú, že kandidáti nie sú najlepší a vzišli z podozrivého výberového konania ešte v roku 2018. Vláda vtedy napokon ustúpila, no teraz vytiahla tie isté mená. 
  • Stalo sa tak v situácii, keď sú na odstrel dvaja iní členovia rady z prostredia oligarchu Ivana Kmotríka – Juraj Bugala a Nina Komorníková. 

Premiér Pellegrini vraví, že chce členov Rady ÚVO doplniť, lebo ich je v súčasnosti málo. Podľa zákona by mali byť deviati, momentálne sú šiesti.

Čoskoro ich navyše môže by

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie