Denník N

Brixi a Martvoň chcú obmedziť šmejdov, zmeny prijali cez nesúvisiaci zákon

Ilustračné foto - ČT/Šmejdi
Ilustračné foto – ČT/Šmejdi

Dôchodcovia sa často stávajú obeťami takzvaných šmejdov, ktorí ich zneužijú a na predajných akciách, niekedy aj pod nátlakom, im predajú predražené a často nekvalitné tovary.

Predajné akcie s obedom či výletom, na ktoré pochybné firmy lákajú najmä dôchodcov, vystriedali akcie priamo vo firmách. Nalákajú ľudí do svojej firmy, aby im nanútili tovar. Keď ho chcú vrátiť, zistia, že sa to nedá. Na takto kúpený tovar sa totiž nevzťahuje ochrana, poskytovaná zákonom a nemá nárok na vrátenie kúpeného tovaru bez udania dôvodu.

Cez iný zákon

Poslanci Smeru Oto Brixi a Anton Martvoň preto prišli s návrhom, ako týmto praktikám šmejdov zabrániť. Poslanci zmenu odsúhlasili v nesúvisiacom zákone. Podľa tejto zmeny sa už nebude za prevádzkareň môcť považovať  priestory, ktoré sa využívajú aj na jednorazové predajné akcie a prezentačné aktivity. Takto by platila ochrana aj pri takýchto praktikách.

Opoziční poslanci kritizovali, že Brixi a Martvoň schvaľujú zákon cez iný a nebola k nemu diskusia. Aj minister hospodárstva Vazil Hudák povedal, že spotrebiteľská ochrana by sa mala upraviť a posilniť v jednom zákone. Zastal sa však poslancov Smeru, lebo ide o akútny problém. Plátajú takto podľa neho diery, ktoré šmejdi využívajú.

„Sú to nové nekalé praktiky, s ktorými šmejdi prichádzajú. V rámci boja proti nim promptne reagujeme,“ povedal Hudák.

Tri mesiace sa o nich vie

Tieto praktiky sú už pritom niekoľko mesiacov známe. Už v marci o nich hovorila Slovenská obchodná inšpekcia.

„Slovenská obchodná inšpekcia eviduje zakladanie „ad hoc“ prevádzkarní a v prípade, ak sú jej takéto okolnosti známe, ich činnosť riadne preverí. Vzhľadom na rozpracované prípady nie je vhodné poskytovať bližšie informácie,“ povedala v marci hovorkyňa inšpekcie Danuša Krkošová.

Dokument o praktikách Šmejdov, si môžete pozrieť tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie