Denník N

Kedy sa vyplatí podať daňové priznanie. Návod na to, ako získať späť už zaplatenú daň

Foto - Jumpstory
Foto – Jumpstory

Vo všeobecnosti platí, že ľudia sa málo starajú o svoje peniaze. Nevedia napríklad, že hoci nemajú povinnosť podať daňové priznanie, v určitých prípadoch sa im ho oplatí vyplniť. Ak tak urobia, daňový úrad im vráti daňový preplatok.

Podať daňové priznanie musí každý, kto vlani zarobil viac ako 1 968,68 eura. Kto zarobil menej, môže sa rozhodnúť dobrovoľne.

Dobrovoľne podať daňové priznanie sa vám oplatí najmä v dvoch situáciách:

  • Ak ste vlani platili preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti (alebo dohody), avšak za celý rok ste nedosiahli základ dane (hrubá mzda znížená o poistné platené zamestnancom) vyšší, ako je nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka, teda 3 937,35 eura.
  • Ak ste vlani platili preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti, avšak u zamestnávateľa ste nepodpísali vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka alebo ste si neuplatnili daňový bonus na dieťa.

Komu najčastejšie vrátia daň:

  • študentom,
  • dôchodcom,
  • matkám na materskej dovolenke,
  • rodičom na rodičovskej dovolenke,
  • tomu, kto bol časť roka nezamestnaný.

Nie každý zamestnanec alebo dohodár platí zo svojho zárobku preddavky na daň. Závisí to aj od toho, či zamestnávateľovi podpíše vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej sumy.

Mzdár vo firme najskôr z hrubej mzdy odpočíta poistné a potom mesačnú nezdaniteľnú časť základu dane. Vlani to bola suma 328,12 eura. Z výslednej sumy následne vypočíta preddavok na daň (19 %).

Ak by mal študent dohodár napríklad hrubú mzdu za mesiac 350 eur a uplatňoval by si mesačnú nezdaniteľnú časť (328,12 eura), poistné zo mzdy by bolo 24,50 eura a preddavok na daň z tejto mzdy by neplatil.

Iná situácia by bola, ak by si nezdaniteľnú sumu neuplatňoval. Mesačne by platil na sociálnych odvodoch 24,50 eura a na dani dokonca 61,85 eura. Daňové priznanie sa mu teda určite vyplatí podať.

Študenti sú dobrým príkladom, že sa pri vypĺňaní daňového tlačiva vyplatí namáhať. Najčastejšie počas roka pracujú na dohody o brigádnickej práci študenta.

Môže nastať viacero situácií – napríklad študent pracoval pre dvoch zamestnávateľov, nezdaniteľnú časť si však uplatnil len u jedného či žiadneho. Alebo robil časť roka a uplatnil si len časť nezdaniteľnej sumy za príslušné mesiace, ale nie za celý rok.

Zamestnávateľ študentovi urobí ročné zúčtovanie dane, daň mu však už nevráti. Ak si sám podá priznanie, môže si započítať celú nezdaniteľnú sumu. Daňový úrad mu potom vráti daňový preplatok.

Príklad, keď sa študentovi oplatí podať daňové priznanie 

Študentka Jana brigádovala vlani 3 mesiace na základe dohody o brigádnickej práci študentov u jedného zamestnávateľa. Mesačne zarobila 600 eur, celkovo 1 800 eur. U zamestnávateľa si neuplatňovala mesačne nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka 328,12 eura.

Na odvodoch odviedla mesačne 28 eur, za tri mesiace 84 eur, keďže si uplatňovala odvodovú výnimku, podľa ktorej platila sociálne odvody len zo sumy nad 200 eur. Zo mzdy jej zamestnávateľ stiahol na daňových preddavkoch mesačne 108,68 eura, celkovo 326 eur.

Zo zákona jej nevznikla povinnosť podať daňové priznanie, pretože vlani zarobila menej ako 1 968,68 eura. Urobila by však chybu, ak by daňové priznanie nepodala. Daňový úrad jej totiž vráti to, čo zaplatila na daňových preddavkoch, teda sumu 326 eur.

Ak by si u zamestnávateľa uplatňovala nezdaniteľnú sumu, daniari by jej vrátili daň 139,02 eura.

Ako vyplniť tlačivo typu A

Do daňového priznania si zapíše príjem 1 800 eur, sociálne odvody 84 eur a preddavky na daň 326 eur.

I. a II. oddiel

Jana sem zapíše svoje meno, priezvisko, trvalé bydlisko a rodné číslo. Vyznačí, že ide o daňové priznanie za rok 2019. Vyplnenie telefónneho čísla alebo emailovej adresy je dobrovoľné, avšak je dobré tieto údaje vyplniť pre prípad, že by sa daňový úrad chcel s daňovníkom skontaktovať.

V oddiele V vyplní údaje z potvrdenia o príjme od zamestnávateľa. Toto potvrdenie musí priložiť k priznaniu.

Na riadok 36 vpíše sumu hrubých príjmov 1 800 eur a na riadok 36a príjem z dohody 1 800 eur.

Na riadok 37 zapíše sociálne poistenie spolu 84 eur.

Na riadok 38 uvedie daňový základ, to znamená hrubý príjem mínus poistné. Zapíše sem teda sumu 1 716 eura.

Na riadok 39 vyplní sumu 3 937,35 eura, čo je výška nezdaniteľnej časti na daňovníka, na ktorú má zo zákona nárok.

Na riadok 43 uvedie základ dane 1 716 eur.

Na riadok 70 zapíše daňový preddavok z dohody 326 eur.

Na riadok 72 Jana uvedie sumu 326 eur, čo je jej preplatok na dani. Daňový úrad jej ho vyplatí najneskôr do 40 dní po poslednom termíne na podanie priznania, teda do 10. mája.

Na riadok 87 zapíše číslo 1, čo je príloha, ktorú prikladá k tlačivu.

Vedľa do rámčeka sa podpíše. Zaškrtne možnosť, že žiada o vrátenie daňového preplatku na účet, a vyplní IBAN účtu a nakoniec vyplní dátum a znova sa podpíše.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika

Teraz najčítanejšie