Denník N

To, čo stálo u Pellegriniho 4 milióny, si bratislavský magistrát buduje sám za tisícky

  • Bratislava sa po roku chváli experimentmi a šetrením pri tendroch. Napríklad nesúťaží cenu, ale objem dodávok, centralizuje, minimalizuje používanie Kaliňákovho tendrového systému, zvyšuje počet oslovených uchádzačov.
  • Rozhodujúce pre mesto však bude, či jeho nový tím obstarávačov zvládne aj veľké tendre, ktoré za primátora Valla začnú robiť masívnejšie až tento rok. 

Primátor Bratislavy Matúš Vallo zverejnil nedávno video, v ktorom s kolegami z magistrátu na príkladoch mestských nákupov ukazujú, kde sa podarilo mestu ušetriť tisícky alebo desaťtisíce eur.

Ide najmä o zákazky do 70-tisíc eur, kde majú pri výbere súťažnej metódy pomerne veľkú voľnosť. Môžu tak experimentovať, čo im spätne nosí úspory.

Mesto za šéfa obstarávania prijalo pred rokom 33-ročného Michala Garaja, ktorý mal z Úradu pre verejné obstarávanie silné teoretické vedomosti, ale takmer žiadne skúsenosti v role objednávača. Vedenie mesta dáva najavo, že sa mu toto riziko zatiaľ vypláca najmä tým, že Garajov tím je pripravený experimentovať a rozbíjať zaužívané zvyklosti.

Bratislava to potrebuje. „Mali sme informácie, že aj na Úrade pre verejné obstarávanie je Bratislava vnímaná ako „troublemaker“, kde každé väčšie obstarávanie je vnímané ako problém,“ hovorí šéf magistrátu Ctibor Košťál. Vraví, že to sa ukázalo aj prvý polrok po Vallovom nástupe, keď mesto schytávalo pokuty za obstarávania z minulosti, napríklad za zimnú údržbu.

Z rozprávania riaditeľa magistrálu a nového šéfa obstarávania v Bratislave vyberáme najdôležitejšie zistenia:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie