Denník N

Čo potešilo ekonómov v programoch strán (Panel expertov)

Slovenským ekonómom, ktorých sme pozvali do Panela expertov Denníka E, sme tento týždeň položili otázku:

Čo vás v dobrom prekvapilo vo volebných programoch pred aktuálnymi parlamentnými voľbami?

Zatiaľ odpovedali Mikloš, Bláhová, Ovčarik, Pikus, Ďurana, Molnárová, Kahanec, Melioris, Haluš, Čechová, Svorenčík.


Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií

Nemám programy politických strán preštudované tak, aby som sa odvážil hodnotiť ich a vyjadriť sa ku konkrétnym riešeniam a návrhom. Informácie, ktoré o nich mám, sú skôr zo sprostredkovaných zdrojov, ktorým dôverujem.

Podľa všetkých hodnotení, ktoré som čítal, ale aj podľa kusých informácií, ktoré sa ku mne dostali, si myslím, že žiadny naozajstný program nemajú Smer a SNS a vyslovene škodlivý program má ĽSNS. Pri Smere a SNS je vlastne jedno, či a aký program majú, pretože s týmito stranami máme už dostatočnú opakovanú skúsenosť, že nekonajú vo verejnom záujme a že bez ohľadu na to, čo si do svojich programov napíšu, riadia krajinu nezodpovedne a nekompetentne. Namiesto toho, aby bojovali proti korupcii, sú jej generátorom, zhoršujú podnikateľské prostredie, rozvracajú verejné financie, zhoršujú verejné služby atď., atď.

Pri ĽSNS je to taktiež pomerne jednoduché – ich program je čistá katastrofa. Už len realizácia toho, čo sa ku mne dostalo a čo si pamätám (vystúpenie z EÚ a NATO a zoštátnenie veľkých podnikov), by znamenalo také okamžité negatívne dôsledky, že by sa z nich krajina už nikdy nespamätala.

Za kompetentné (na základe informácií, ktoré mám) považujem programy strán (bez poradia) PS/Spolu, Za ľudí, OĽaNO, SaS a KDH. Think-tank MESA10, ktorého som prezidentom, zastrešuje projekt reformy školstva To dá rozum a v rámci neho riešiteľský tím tohto projektu úzko spolupracuje práve s odbornými garantmi týchto politických strán pre oblasť školstva. Na základe tejto spolupráce môžem potvrdiť, že tieto strany majú pre túto oblasť kvalifikovaný program, skúsených odborníkov, ale aj vôľu konečne začať naše školstvo naozaj meniť k lepšiemu.

Z vlastnej skúsenosti však musím povedať, že dobrý program je síce nevyhnutná, zďaleka však nie dostačujúca podmienka na to, aby politická strana (strany) zmenili Slovensko k lepšiemu. Za minimálne rovnako dôležité považujem schopnosť spolupracovať, dospieť k zmysluplnému kompromisu, povýšiť záujem krajiny nad stranícke a osobné záujmy, mať odvahu na potrebné, hoci často aj nepopulárne opatrenia. Tieto schopnosti sa budú testovať už pri príprave programového vyhlásenia vlády, ale potom najmä počas spoločného vládnutia. Držme im (ale aj si) palce, bude to dôležité.


Renáta Bláhová, daňová poradkyňa BMB Partners a prezidentka The International Fiscal Association na Slovensku

Najviac opatrení priaznivých pre podnikateľov má v programe jednoznačne SaS, najoriginálnejšie z nich je asi „kilečko“. Avšak múdrych aj koncepčných opatrení dôležitých z pohľadu dlhodobej udržateľnosti celkového hospodárenia krajiny je v opozičných volebných programoch dostatok: v dobrom ma prekvapilo najmä to, že na väčšine z tých dôležitých sa demokratická opozícia zhoduje. Spomeniem tri, ktoré by podľa mňa mali byť prioritou:

  1. Legislatíva bude podstatne predvídateľnejšia a jednoduchšia, ak sa zákony budú schvaľovať s účinnosťou vždy od 1. 1. nasledujúceho roka, s dostatočný predstihom, transparentne, po povinnej diskusii v parlamente a bez prílepkov. K presadeniu tohto opatrenia bude stačiť disciplína, podporuje ho jednoznačne aj vyhlásenie Desatoro zo strany obchodných komôr a AZZZ. V diskusiách koncom minulého roka sa na tom zhodli zástupcovia všetkých opozičných a dokonca aj niektorých koaličných strán.
  2. Najväčší dôraz na dôležité zníženie odvodového zaťaženia práce kladie v programe Miroslav Beblavý a PS/Spolu. Na začiatok sa chce zamerať najmä na nižšiu a strednú vrstvu zamestnancov, odvahu v tomto smere určite treba pochváliť. Daňovo-odvodové zaťaženie práce je na Slovensku dlhodobo jedno z najvyšších v EÚ a znižuje jeho konkurencieschopnosť. Kým slovenskí zamestnávatelia odvádzajú štátu na odvodoch asi 35 % hrubej mzdy, nemeckí alebo rakúski len 20 %, je preto najvyšší čas začať znižovať odvody aj pre firmy, najlepšie postupne, aby bol nápor na slovenský rozpočet rozložený (napr. 1 % ročne).
  3. Z pohľadu boja za menej korupcie v biznise považujem za najodvážnejší systém majetkových priznaní od Veroniky Remišovej z dielne Za ľudí. Kladie dôraz na transparentnosť, prepojenia na registre a nezávislé kontroly. Ten bol vyhodnotený ako najlepší aj analýzou Nadácie Zastavme korupciu.

Na záver si dovoľujem pripomenúť jedno účinné opatrenie na odstránenie diery spôsobenej podvodmi DPH, ktoré zatiaľ nemá v programe žiadna strana. Ide o zavedenie celoplošného systému prenesenia platenia DPH na koncového zákazníka (tzv. reverse charge). Ten by eliminoval motiváciu všetkých podvodníkov, keďže DPH by sa vyberala len na poslednom článku reťazca a nadmerné odpočty by pri firmách prakticky už neboli možné.

Keďže výnimku pre tento systém už EÚ schválila pre Českú republiku, nová slovenská vláda nebude musieť veľa riskovať – stačí si počkať na zavedenie u našich západných susedov, dosahy budú z pohľadu štátneho rozpočtu pozitívne.


Miroslav Pikus, IT špecialista

Vo volebných programoch našich strán má aj informatik čo čítať.

Napríklad KDH má o informatizácii síce len stručnú kapitolu, kde je menej konkrétnych iniciatív, ale sú tam pozitívne myšlienky a mňa potešilo,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Panel expertov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie