Denník N

Vývojár chcel zadarmo pomôcť štátu. Úrad radšej obstaral za tisíce a teraz viní vývojára

Štátny úrad tvrdí, že vývojár mal predložiť komplexný návrh, ale neurobil to. Vývojár Ján Suchal je z jeho postupu prekvapený.

Štátny Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) mohol mať zadarmo oveľa lepšie vyriešený web s údajmi z katastra. Napriek tomu za rovnaké služby zaplatil viac ako 22-tisíc eur. Na nový web mapka.gku.sk upozornil softvérový vývojár Ján Suchal na svojom blogu.

Suchal s úradom rokoval mesiace a spolu s ďalšími IT odborníkmi z iniciatívy To Sa Nedá mu zadarmo radil, ako zlepšiť web katasterportal.sk, ktorý využívajú tisícky ľudí. Iniciatíva zadarmo radí štátnym inštitúciám, ako zlepšiť či zlacniť svoje IT systémy.

Riešením pre úrad malo byť, aby sa všetky verejne prístupné údaje dali nájsť okrem textového vyhľadávača aj cez mapu. S ľuďmi z vedenia úradu sa Suchal stretával viac ako rok. On aj jeho kolegovia si vlani vzali dva mesiace neplateného voľna, aby na riešení pracovali.

Napriek ich dobrovoľnej práci však úrad takmer rovnaké ako Suchalovo rozbehnuté riešenie potichu obstaral za 22 680 eur od firmy Korbis. Vybral si z troch firiem, ktoré sám oslovil, a zvolil najnižšiu cenovú ponuku. Žiaden zákon neporušil.

Parcely na mape

Nový web katastrálneho portálu spustili v týchto dňoch. Poskytuje úplne iný systém vyhľadávania nehnuteľností.

Oproti webu katasterportal.sk, ktorý vyžadoval pri každom vyhľadávaní opisovanie textu „captcha“, vychádza z mapy Slovenska. Tú si môžete priblížiť a klikať na jednotlivé parcely.

Web vám ukáže, komu nehnuteľnosť patrí, aké je jej číslo, výmera a druh. Nie je však úplne prepojený s webom katasterportal.sk, ktorý ponúka výpisy z katastra aj s číslami kúpnych zmlúv a ďalšími podrobnosťami. Nedá sa v ňom ani vyhľadávať podľa vlastníkov. Je v testovacej prevádzke, ale i tak ide o posun vpred.

No úrad neobstaral len Mapku a neprevádzkuje len katasterportal.sk. Minulý rok si nechal v štátnej réžii vyrobiť aj web cica.vugk.sk, ktorý je zasa lepším vyhľadávačom než katasterportal.sk, ale nemá mapové rozhranie Mapky.

Pod úradom tak dnes existujú tri weby, ktoré nie sú úplne prepojené a ani jeden nedokáže všetko. Práve tomu sa snažila iniciatíva dobrovoľných nadšencov zabrániť.

Suchala spustenie toho typu webu, ktorý zadarmo pripravoval pre úrad, prekvapilo. A prekvapilo ho aj to, ako sa podobá na riešenie, ktoré ÚGKK predstavili.

Video: Riešenie, ako ho pripravila iniciatíva To Sa Nedá

https://www.youtube.com/watch?v=Om0po0ysBwQ

„Nemáme vedomosť, či vôbec a ak áno, čím sa inšpiroval externý dodávateľ programátorských prác, a tak sa dôrazne ohradzujeme proti obvineniu, že ÚGKK alebo ním zriadená organizácia akýkoľvek nápad pánovi Suchalovi spreneverila. Toto obvinenie považujeme za absurdné,“ píše úrad.

Softvér vraj kúpili preto, lebo „do konca roka 2014 pán Suchal nepredložil žiadny komplexný návrh riešenia“.

Riešenie, aké vysúťažil ÚGKK
Riešenie, aké vysúťažil ÚGKK

Programátor Suchal je z reakcie úradu sklamaný. Hovorí, že mu nikto žiaden termín nedal – naopak, on a jeho kolegovia sa snažili úrad dotlačiť, aby softvér mohli zadarmo dokončiť. „Som smutný z toho, že sa to snažia hodiť na mňa. My sme ich v princípe kopali do spolupráce.“

Nespokojní sú aj iní

Suchal nie je jediný IT expert, ktorý je nespokojný s tým, ako štát obstaráva a prevádzkuje tieto služby. Pavol Lupták z IT firmy Nethemba rozbehol iniciatívu nepracujemeprestat.sk, do ktorej sa začali hlásiť firmy, ktoré sa odmietajú uchádzať o štátne zákazky.

Zakladateľ najväčšieho slovenského webhostingu Websupport Michal Truban zasa otvorene hovorí o korupcii pri IT zákazkách. Podal pre ne trestné oznámenie a vraví, že sú predražené aj niekoľkonásobne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie