Denník N

Štát posiela 5 miliónov na horľavú skládku Vlčie hory, pofidérnej firme dávalo zákazky Glváčovo ministerstvo

Na skládke odpadu Vlčie hory pri Hlohovci polícia zistila ukladanie bežného i nebezpečného odpadu napriek tomu, že skládka bola uzatvorená už v roku 2016. Foto – TASR/KR PZ SR
Na skládke odpadu Vlčie hory pri Hlohovci polícia zistila ukladanie bežného i nebezpečného odpadu napriek tomu, že skládka bola uzatvorená už v roku 2016. Foto – TASR/KR PZ SR
  • Zo skládky Vlčie hory pri Hlohovci sa šíria nebezpečné látky.
  • Nelegálne tam naviezli odpad z ropy.
  • Zrejme pochádza aj z ministerstva obrany a štátnej Slovenskej pošty.
  • Štát teraz hľadá firmu, ktorá problém vyrieši za 5 miliónov eur. 

Ministerstvo vnútra vyberá firmu, ktorá spraví poriadok na nebezpečnej skládke Vlčie hory pri Hlohovci. Pred pár dňami vyhlásilo verejnú súťaž. Skládka firmy Plastic People bola najskôr známa tým, že často horela. Polícia tam neskôr objavila barely s toxickými látkami a ropné jazerá, ktoré tam nemali čo robiť.

Štátne úrady takéto ohrozovanie životného prostredia dlhé roky tolerovali a zrejme k nemu aj prispievali. Od firmy Plastic People si totiž odvoz nebezpečného odpadu objednávalo Ministerstvo obrany aj Slovenská pošta. Firma na odpade dlhé roky zarábala a keď sa prevalilo, čo všetko spôsobila, skládky sa zbavila.

Firmu ako advokátka zastupovala právnička blízka Smeru Lívia Krnčoková.

Najskôr boli požiare

Skládku Vlčie hory prevzala firma Plastic People v roku 2007 od výrobcu liekov Slovakofarma. Tá na nej likvidovala nebezpečný odpad z makovíc, z ktorých vyrábala lieky na utíšenie bolesti.

Vlčie hory potom fungovali najmä ako klasická skládka, na ktorej končí odpad z domácností. Čudné bolo len to, že často horela. Hasiči na nej v rokoch 2009 až 2012 zasahovali štyridsaťkrát, čo bolo zvlášť nepríjemné najmä pre obyvateľov Hlohovca a okolitých obcí, ktorí museli smradľavý vzduch dýchať.

Skládky horia vtedy, keď sa odpad na skládke neukladá poctivo. Správne ho treba prekrývať napríklad odpadovou zeminou alebo stavebnou suťou, aby sa požiar nešíril po celej skládke. Čo sú však náklady navyše. Je dosť možné, že Plastic People tieto povinnosti zanedbávala.

Jeden z požiarov na skládke Vlčie hory vo februári 2009. Foto – TASR

Policajti našli ropné jazerá 

Ešte väčší problém objavila polícia a inšpekcia životného prostredia na skládke v roku 2015. Na hrebeni a v rôznych častiach skládky našli jazierka s tekutým ropným odpadom. Bola to zmes rôznych olejov, palív a rozpúšťadiel. Na takéto narábanie s nebezpečným odpadom Plastic People nemala v tom čase povolenie. 

Nebezpečné látky pochádzali zrejme aj od dvoch štátnych inštitúcií – 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie