Denník N

Dôchodky, ústavní sudcovia, interrupcie, nižšia DPH. V čom doteraz stáli strany možnej koalície proti sebe

Ako hlasovali strany možnej budúcej koalície. Foto - N, TASR
Ako hlasovali strany možnej budúcej koalície. Foto – N, TASR

Ako hlasovali štyri strany budúcej koalície, na čom sa zhodli a kde vidieť, že majú iné názory.

Ako by mohla fungovať štvorkoalícia, keby sa strany OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí dali dohromady? O tom, v čom si rozumejú a v čom sú zásadne odlišní, hovorí ich hlasovanie v parlamente z predchádzajúceho volebného obdobia.

Vybrali sme viac ako dvadsať kľúčových hlasovaní predchádzajúceho parlamentu a pozreli sa na to, kde hlasovali rovnako a kde sa úplne rozchádzali. Ide napríklad o dôchodkový strop, trinásty dôchodok krátko pred voľbami, Istanbulský dohovor, interrupcie, dotované spaľovanie dreva či aj obedy zadarmo.

Ukazuje sa, že sa nevedeli dohodnúť v ekonomických ani kultúrno-etických otázkach. Rozpory pri týchto hlasovaniach sú najmä medzi hnutím Sme rodina a SaS. Naopak, dohodli sa, keď išlo o protikorupčné opatrenia.

Všetky strany okrem Za ľudí boli počas minulého volebného obdobia v parlamente, preto sa dá pozrieť, ako v kľúčových zákonoch hlasovali. Pri strane Za ľudí sme do úvahy brali len hlasovanie Veroniky Remišovej, ktorá bola po odchode z OĽaNO ich jedinou poslankyňou.

V dôchodkoch bol Kollár so Smerom

Zásadné rozpory vidno v ekonomických témach, a to najmä medzi hnutím Sme rodina a SaS

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Voľby 2020

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie