Denník N

Matovič pozval ekonómov na debatu, či má Kollárov ekonomický plán zmysel

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pravdepodobný premiér budúcej vlády Igor Matovič zvolal na pondelok veľké stretnutie odborníkov a potenciálnych koaličných partnerov v priestoroch rozpočtovej rady. Chce zistiť, či je plán Borisa Kollára vyčleniť niektoré štátne podniky z okruhu verejných financií v slovenských podmienkach reálny alebo nie.

Plánované stretnutie prezradil Boris Kollár, ktorý avizoval, že v pondelok bude rokovanie v budove Národnej banky Slovenska, kde je aj rozpočtová rada. Práve Kollár pretláča víziu už svojho terajšieho politického kolegu Štefana Holého, aby sa napríklad Národná diaľničná spoločnosť vyčlenila z okruhu verejných financií, lebo tak to funguje aj v Rakúsku.

Kollár trvá na svojej požiadavke, aby štát každý rok postavil 25-tisíc nájomných bytov pre mladé rodiny. Chcú diskutovať o tom, ako by bolo možné výstavbu nájomných bytov uskutočňovať na Slovensku.

„Chceme sa pozrieť na ten model a podrobiť to skúške správnosti,“ vysvetlil Eduard Heger, možný budúci minister financií, prečo Matovič zvolal stretnutie.

  • Stretnutie inicioval Igor Matovič, má byť v pondelok poobede. Chcú hovoriť o tom, či je možné vyňať štátne podniky z okruhu verejných financií, za akých podmienok a aké sú plusy a mínusy.
  • Na stretnutie by mali prísť zástupcovia štyroch

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dlhová brzda

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie