Denník N

Ako zdaniť príjmy zo zahraničia? Veľa závisí od toho, kde žijete a aké sú zmluvy medzi štátmi

Práca. Ilustračné foto - Jumpstory
Práca. Ilustračné foto – Jumpstory

V zahraničí pracuje alebo podniká veľa Slovákov. V tomto období riešia otázku, či a kde majú zdaniť svoje príjmy. Pripravili sme prehľad.

Nie je to jednoduchá otázka. Ešte kým ju začnete riešiť, môžete oznámiť daňovému úradu, že si predlžujete termín podania daňového priznania o 6 mesiacov. Na odpoveď budete mať čas až do konca septembra. Musíte vyriešiť základný problém – aká je vaša daňová rezidencia.

Čo hovorí zákon o dani z príjmov:

  • daňový rezident SR je daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou,
  • daňový nerezident SR je daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou.

Daňovým rezidentom Slovenska je fyzická osoba, ktorá má u nás trvalý pobyt alebo sa tu súvisle či v niekoľkých obdobiach zdržiava aspoň 183 dní v roku (započítava sa každý aj začatý deň pobytu). Daňový rezident SR musí na Slovensku zdaniť všetky svoje príjmy. Teda tie, ktoré mal u nás, aj tie, ktoré mal v cudzine.

Aj tu však platí, že daňové priznanie za zdaňovacie obdobie 2019 musí podať daňovník, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2019 presiahli sumu 1 968,68 eura.

Daňový nerezident Slovenska je ten, kto nemá na území SR trvalý pobyt a zdržiava sa tu menej ako 183 dní v roku. Daňový nerezident na Slovensku zdaňuje v priznaní len príjmy, ktoré mal zo Slovenska.

Keď chcú dane dvakrát

V praxi často vznikajú situácie, keď daňovníka pokladajú za svojho rezidenta súčasne dve krajiny a hrozí mu, že svoje príjmy zdaní dvakrát. Ak sa to stane, rieši sa to podľa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika

Teraz najčítanejšie