Denník N

Panel expertov: Má teraz vláda extra pomáhať biznisu?

Obrázok pochádzajúci pravdepodobne z rakúskeho Innsbrucku, ktorý šíria aj niektorí Slováci ako inšpiráciu, ako sa chrániť pred koronavírusom
Obrázok pochádzajúci pravdepodobne z rakúskeho Innsbrucku, ktorý šíria aj niektorí Slováci ako inšpiráciu, ako sa chrániť pred koronavírusom

Slovenským ekonómom, ktorých sme pozvali do Panela expertov Denníka E, sme tento týždeň položili otázku:

Mal by štát nejako kompenzovať podnikateľom škody, ktoré sú spôsobené opatreniami proti šíreniu koronavírusu?

Zatiaľ odpovedali Suďa, Hirman, Mikloš, Novysedlák, Haluš, Molnárová, Vlachynský, Vašáková, Hagara, Ovčarik, Bláhová, Kahanec. Ďalšie odpovede postupne dopĺňame.


Eduard Hagara, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky

Odlišný vývoj šírenia koronavírusu v rôznych krajinách nám ukazuje, že situáciu je potrebné prijať s pokorou. Sústreďme sa momentálne na preventívne opatrenia cielené na spomalenie rastu krivky šírenia ochorenia.

To, koľko budú tieto obmedzenia trvať, nezávisí od vírusu, ale od nás ľudí. Je to test celej našej spoločnosti. Nie sme v situácii, keď by sme nad nosením rúška či povinnou prácou z domu mohli krčiť plecami. Radšej byť týždeň doma ako celý kvartál v strate.

Nájsť spoločenský konsenzus, ako sa rozdelia náklady epidémie, bude náročné. Nemali by sme ho však šiť horúcou ihlou.

Aktuálne prežívame „len“ prvý pracovný týždeň s významnejšími preventívnymi opatreniami. To je na vyhodnotenie strát ekonómami príliš krátke obdobie.

Dáta budú k dispozícii s odstupom a vtedy bude možné zhodnotiť nutnosť a možnosti nových opatrení naprieč rôznymi odvetviami.

Medzitým môžu firmy siahnuť po existujúcich možnostiach na zlepšenie likvidity ako odloženie daňového priznania, požiadanie o zníženie daňových preddavkov alebo príspevok na udržanie pracovných miest.

Zároveň nemôžeme zabúdať, že fiškálna politika ako celok už v tomto roku aj bez prijatia dodatočných opatrení ekonomike pomáha.


Pavol Suďa, hlavný analytik portálu Finstat.sk

Ak štát v záujme ochrany zdravia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Panel expertov

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie