Denník N

IT špecialisti Mihálik a Suchal vysvetľujú, ako sú firmy na Slovensku pripravené na prácu z domu

IT odborníci Peter MihálikJán Suchal vysvetľujú, ako sú nevýrobné firmy na Slovensku v reakcii na pandémiu koronavírusu technologicky pripravené na prácu svojich zamestnancov z domu a čo ich v tom môže pribrzdiť.

Peter Mihálik z firmy Bonet Systems je IT odborník na hardvér, Ján Suchal je IT odborník a programátor združenia Slovensko.Digital.

Peter Mihálik.
Peter Mihálik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mihálik: Firmy dokupujú VPN licencie, no niektoré koronavírus ešte neriešia

Ako sú firmy na Slovensku pripravené na prácu z domu?

Vidíme, že všetci teraz dokupujú VPN licencie, aby sa vzdialene vedeli pripojiť do firmy. Keď majú systémy, ktoré majú vnútri vo firme a ku ktorým sa nevedia zvonku dostať, tak si pustia VPN a cez ňu vedia pristupovať k interným systémom. Pomerne veľa firiem začalo v posledných rokoch používať cloudové aplikácie, čo im v tejto situácii dosť pomáha, často nepotrebujú ani VPN. Keď aplikácie bežia ako webová služba, vedia k nej pristupovať aj z domu.

Čo sú to za firmy, ktoré teraz zháňajú licencie na VPN?

Sú to väčšinou väčšie spoločnosti, ktoré prevádzkujú systémy vo svojej vlastnej infraštruktúre a v ktorých to povaha práce zamestnancov umožňuje. Čiže logicky sa to väčšinou týka firiem, ktoré nevyrábajú fyzické statky, ale ich produktom je skôr nejaký intelektuálny výstup, a ich zamestnancov.

Ako rýchlo sa dá kúpiť licencia?

Ak ide o free verziu nejakého softvéru, stačí k tomu vytvoriť kontá pre jednotlivých zamestnancov. Keď má niekto komerčný produkt a musí si dokúpiť licencie, vie to spraviť rýchlo. Je to ako kúpiť si licenciu na hocijaký softvér.

V čom majú výhodu firmy, ktoré už využívajú cloudové systémy?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie