Denník N

Neskoro pandémiu chytať za chvost, keď si ju za uši nechytil… alebo prečo sú lepšie preventívne opatrenia najlepšie

Vedenie Európskej centrálnej banky po zasadnutí Rady guvernérov v nemeckom Frankfurte nad Mohanom 12. marca 2020. Foto - TASR/AP
Vedenie Európskej centrálnej banky po zasadnutí Rady guvernérov v nemeckom Frankfurte nad Mohanom 12. marca 2020. Foto – TASR/AP

Európska centrálna banka vo štvrtok prijala opatrenia v záujme posilnenia ekonomiky a stability finančného sektora v dôsledku pandémie koronavírusu.

Autor je guvernér NBS

Vonku zúri neistota, ktorú sme tu nemali od čias krízy spred desiatich rokov.

Nepotrebujete byť jadrový fyzik, aby ste vedeli, že sedieť s rukami za chrbtom a čakať, čo príde, je to posledné, čo treba. Opak je pravdou.

Pre stabilitu finančného sektora, pre posilnenie odolnosti európskej ekonomiky, vrátane tej našej, je nevyhnutné konať včas a čo najviac preventívne. Absolútnou prioritou je zabrániť, aby sa dočasný šok pretavil do dlhšie trvajúcej mizérie.

Ako prvé potrebujeme pomôcť najzraniteľnejším skupinám prečkať to najhoršie. V našom prípade hovoríme o malých a stredných podnikateľoch, o odvetviach, ktoré sú najviac vystavené rizikám a dôsledkom pandémie.

Ako? Intenzívnou a koordinovanou spoluprácou vlád a centrálnych bánk po celom svete. Americký FED tak urobil minulý týždeň, Bank of England na mimoriadnom zasadnutí v utorok a my v Európskej centrálnej banke vo štvrtok.

Napriek očakávaniam, že tento šok bude dočasný, bude obzvlášť bolestivý pre odvetvie turizmu, reštauračné a rekreačné služby, letecké spoločnosti, ale aj pre výrobcov závislých od dodávok komponentov z rôznych častí sveta.

Kde začať? Prvou obrannou líniou je akcieschopnosť vlád čo najviac limitovať šírenie vírusu. Tu sú úplne najdôležitejší naši zdravotníci, tí „vpredu“, starajúci sa o pacientov a im patrí najväčšia vďaka.

Následne je na vládach, aby identifikovali, ako minimalizovať vplyv na ekonomiku pomocou fiškálnej politiky. Inak povedané, všetko to, čo ministri financií v spolupráci s bankovým sektorom a so zamestnávateľmi vedia podniknúť v záujme odvrátiť hrozbu osobných alebo firemných bankrotov. Po prvých krokoch vlád v Európe je potrebné, aby tieto opatrenia podľa závažnosti a dostupných kapacít razantne pokračovali.

Do hry, pochopiteľne, vstupujú aj centrálne banky, vrátane Národnej banky Slovenska a Európskej centrálnej banky. ECB na súčasnú situáciu odpovedala vo štvrtok. Prijali sme sadu opatrení zabezpečujúcich dostatok finančnej likvidity pre naše ekonomiky v týchto neľahkých časoch a dočasne sme uvoľnili pravidlá bankám pri vytváraní rezerv.

Dostatočná a dostupná finančná likvidita za prijateľných podmienok pre banky – ľudskou rečou dostatok peňazí v bankách – je základným predpokladom na to, aby ich mohli posunúť do reálnej ekonomiky, podnikateľom na investície, na chod spoločností, aby mali ľudia prístup k úverom, ak budú potrebovať.

Centrálni bankári s týmito opatreniami už majú bohaté skúsenosti z čias krízy a po nej.

Naše opatrenia sú postavené na troch elementoch: zabezpečiť, aby mali banky dostatok peňazí (likviditu), dbať na to, aby sa tieto peniaze dostávali k podnikateľom a občanom, a nakoniec urobiť všetko, aby sme tým, čo robíme, nevytvárali nástražné míny pre budúcnosť.

Rozmenené na drobné. Rozhodli sme sa zlacniť podmienky pre dlhodobé pôžičky komerčným bankám. Týmto bude mať vaša banka prístup k lacným peniazom od nás a tie môže následne poskytnúť vám. Rovnako dočasne zľavíme z nárokov na banky, čo sa týka ručenia za tieto úvery. Zároveň v tomto roku zväčšíme náš „rozpočet“ na nákup dlhopisov verejného aj súkromného sektora. Firmy tak budú môcť získať financie lacnejšie, čo im pomôže ľahšie prekonať zložité mesiace poznačené následkami pandémie.

Závažnosť a to, ako dlho toto celé potrvá, nestojí a nepadá len na schopnosti centrálnych bankárov a vlád konať. No to, ako rýchlo a ako zásadne dokážeme konať, vie pomôcť zmierniť pád. Našou ambíciou je podložiť čo najpohodlnejší vankúš, aby sme neboli ako obitá hruška spadnutá zo stromu.

Čím skôr zasadíme preventívny protiúder, tým skôr budeme z tejto šlamastiky von.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie