Denník N

Sulík: Necítim sa ako víťaz, Grécko je obeť záchranných opatrení

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Opatrenia v Grécku sú podľa predsedu SaS a europoslanca Richarda Sulíka ekonomický teror a kriminalita, ktorá zlikvidovala ekonomiku v krajine. Tvrdí, že euroval ničomu nepomohol a odchod Grécka by sa eurozóny nedotkol ani pred rokmi.

Od začiatku ste boli proti eurovalu. Cítite sa teraz ako víťaz?

Necítim sa ako víťaz. Tento stav je veľmi zlý. Samozrejme, cítim sa ako potvrdený v tom, čo už päť rokov hovorím, že to len takto nejako mohlo dopadnúť. Určite to nie je pocit víťazstva, teraz budú tie problémy ešte väčšie.

Bol by teraz krach Grécka alebo jeho odchod z eurozóny horší ako vtedy?

Rozhodne áno. Keby vystúpili na jar v roku 2010, keď boli prvýkrát platobne neschopní, nemuselo by to prísť tak ďaleko. Ekonomický teror, ktorý vniesla eurozóna do Grécka, konkrétne trojka (Európska centrálna banka, Európska komisia, Medzinárodný menový fond), pomýlenými opatreniami výrazne poškodili grécku ekonomiku. Dá sa hovoriť o jej likvidácii. Nezamestnanosť sa zdvojnásobila, priemyselná produkcia je na úrovni 70-tych rokov, HDP klesol o štvrtinu a dlh stúpol. Sú to katastrofálne ukazovatele. Ukazujú, že cesta, ktorou sa záchrancovia rozhodli ísť, je nesprávna. Je malá nádej, že týmto referendom by tomu mohol byť aspoň koniec.

Nestáli peniaze v eurovale za to, že sa získal čas, aby sa zabránilo domino efektu, ktorý by mohol nastať?

Je to čistá hlúposť. Zriedkakedy som počul väčšiu hlúposť ako toto. Ak chce Európska centrálna banka zabrániť domino efektu, zaručí výkup dlhopisov, a to aj spravila v auguste 2012. To upokojilo finančné trhy a mohla to spraviť kedykoľvek. Oba eurovaly sú úplne zbytočné, finančné trhy neupokojili ani trochu. Čo tam pomôže nejaký smiešny euroval s pár stovkami miliárd eur, keď len dlh Talianska je asi dvetisíc miliárd.

Ako by ste riešili problém Grécka, keď sa hlasovalo o eurovale?

Neposlal by som tam ani cent, Grécko by muselo vyhlásiť platobnú neschopnosť. Potom by som s Gréckom začal jednať o opustení eurozóny. Tam by som im dal nejaké peniaze na cestu, aby pri prechode na drachmu mohli garantovať všetky platy obyvateľstva. Stálo by to odhadom do sto miliárd eur, asi tretinu dnešných nákladov, a problém by bol zo sveta. Dva roky by trvalo, kým by sa Grécko dostalo z najhoršieho von a dnes mohli mať niečo ako skromnú prosperitu.

Vtedy by sa odchod Grécka nemohol eurozóny výraznejšie dotknúť?

Jasné, že nie. Nedotkne sa ani teraz, ale to, čo napáchala trojka v Grécku, je ekonomická kriminalita. Zlikvidovali ich ekonomiku. Prispela k tomu aj grécka vláda, lebo hospodárstvo stojí päť mesiacov, ľudia neplatia dane, všetci čakajú, čo bude. Strašná neistota, investori sa už roky Grécku vyhýbajú. Prispelo to k tomu, že dnes je krajina na pokraji katastrofy, pred piatimi rokmi bola len na pokraji bankrotu.

Vidíte Grécko ako obeť?

Dnes je už Grécko obeť záchranných opatrení. To, čo vniesla trojka do Grécka, bol čistý ekonomický teror.

Priznal sa vám už nejaký politik, ktorý podporoval euroval, že to bola chyba?

Nie, nikto to ani robiť nebude. Minulý piatok som bol na európskom výbore v parlamente, kde napríklad Ivan Švejna (Most-Híd) povedal v podstate to, čo ja hovorím päť rokov, že už to takto ďalej nejde, že Grécko bude musieť eurozónu opustiť a bola to chyba. Napadlo mi, kde bol vtedy? Švejnu vnímam viac ako ekonóma než politika a vidieť, že ekonómovia začínajú meniť názor, keď vidia, že politika zachraňovania nikam nevedie a situáciu len zhoršuje.

Čo hovoríte na výrok ministra financií Petra Kažimíra, že odmietnutie reforiem Gréckom nemôže znamenať, že sa k peniazom dostanú ľahšie?

Súhlasím s tým, nemôže to znamenať. Riešenie nemalo byť im dávať peniaze. Euro ich ničí, je pre nich veľmi silné. Ako vidieť v demokracii, kde sú každé štyri roky nové voľby a môže kandidovať vo voľbách ktokoľvek, aj strana ako Syriza, tak nefunguje vnútorná devalvácia. Vedeli by to riešiť aj tak, že by zrazili všetky platy, dávky, dôchodky o 40 percent. Boli by opäť konkurencieschopní. V demokracii to nefunguje, a preto zostáva len vonkajšia devalvácia, že znehodnotia vlastnú menu, ale pri spoločnej mene to nie je možné. Euro je pre nich zničujúce a mali opustiť eurozónu. O tom mali byť rokovania pred piatimi rokmi a o tom musia byť aj teraz. Neničia ich dlhy, ale euro. Eurozóna by im dala nové pôžičky na staré dlhy, natiahli im splatnosti, znížili im úroky, to nie je problém. Zachraňovanie trojky je záchranná vesta z olova.

Prečo to teda robia a Grécko zachraňujú?

Vstupuje tam do hry ideológia a dogmy. Ideológia je vždy problematická, lebo potláča argumenty, napríklad ekonomické. Angela Merkelová vyhlásila, že záchrana Grécka nemá alternatívu, bez akýchkoľvek ekonomických argumentov a zohľadnení súvislostí. Všetci tomu prepadli a zachraňujú. Ekonomika sa nebude písať na názor Merkelovej, Schulza, Junckera, ktorí si myslia, že rozkážu vetru a dažďu. Nemôžu povedať „prepáčte, mýlili sme sa, rozhádzali sme miliardy z vašich daní.“ Skončili by. Donekonečna budú tvrdiť, že euroval bol dôležitý a eurozóna nebola vtedy pripravená a dnes je.

Predpokladáte, že Únia znovu ustúpi Grécku?

Nemôže si to dovoliť, na jeseň sú voľby v Španielsku. Pre Taliansko aj Španielsko by to bol veľmi zlý signál. Sú v slepej uličke. Predpokladám, že sa budú hádať, niekto bude chcieť zachraňovať, aby nestratili tvár, iní budú chcieť dotiahnuť odchod Grékov. Čo by povedali svojim voličom pri ďalšej podpore, keď sľúbili, že už ďalšia pomoc nebude? Myslím, že sa budú báť im poslať ďalšie peniaze a nechajú Grécko padnúť. Sú však stále v eurozóne a tam platia nejaké pravidlá, napríklad o zabezpečení dostatku peňazí pre občanov. Budú musieť vymyslieť aj to, ako by prípadne Grécko vystúpilo z eurozóny bez vystúpenia z Únie.

Postavíte kampaň SaS na hlasovaní o eurovale?

Nie, postavíme ju na programe ekonomických reforiem „Agenda 2020“, ktorý sme predstavili v piatok. Kampaň bude o posunutí Slovenska dopredu a nie donekonečna riešiť Grécko.

Išli by ste teraz na dovolenku do Grécka?

V týchto dňoch nie, môže tam byť vážny problém s peniazmi. Treba si zobrať hotovosť, čo zvyšuje kriminalitu, pri nedostatku palív nemusí premávať trajekt, neviete, ako môžu vypuknúť nepokoje, keď budú ešte zavreté banky. Najbližšie týždne by som tam nešiel, ale keď zavedú svoju menu a znormalizuje sa to, tak budúci rok bez problémov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Grécke dlhy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie