Denník N

Slovenský Volkswagen preruší výrobu až do odvolania. Nielen v Bratislave, ale aj v Martine a Stupave

Závod Volkswagen Slovakia. Foto - TASR
Závod Volkswagen Slovakia. Foto – TASR
  • Volkswagen potvrdil, že pripravuje postupné zastavenie výroby do odvolania.
  • Odstávka sa spustí najneskôr v utorok. V pondelok bude fabrika fungovať, aby dokázala správne odstaviť technológie a dokončiť rozbehnuté objednávky.
  • Zatvorený bude nielen závod v Bratislave, ale aj fabriky v Martine a v Stupave.
  • Volkswagen hovorí, že síce má viacero zamestnancov v karanténe, ale ani jeden potvrdený prípad koronavírusu.

Najväčšia slovenská automobilka v rukách nemeckého Volkswagenu v blízkom čase odstaví svoju výrobu. Oficiálne potvrdila to, čo už dnes naznačil odchádzajúci premiér Peter Pellegrini.

„Spoločnosť Volkswagen Slovakia sa v úzkej koordinácii s materským koncernom pripravuje na prerušenie výroby až do odvolania,“ informuje aktuálne hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová.

Dodala, že hneď v pondelok sa to ešte nestane. „Spoločnosť bude v pondelok v prevádzke, nakoľko je to nevyhnutné pre správne odstavenie technológií a ukončenie logistických procesov,“ pokračovala hovorkyňa. Postupné odstavenie výroby je potrebné aj na dokončenie aktuálnych objednávok, ktoré už boli vo výrobe rozbehnuté. Závod sa podľa nej zastaví po pár posledných zmenách.

Volkswagen vyrába na tri zmeny. Firma v súčasnosti nevie, ako rýchlo stihne ukončiť prácu, ale najpravdepodobnejšie je, že utorková poobedňajšia zmena už vyrábať nebude. Pred víkendom ešte pracoval plán VW so zastavením výroby najneskôr vo štvrtok.

Firma hovorí, že chce chrániť svojich zamestnancov a pomôcť spomaleniu šírenia koronavírusu.

Prečo je to dôležité

  • Rozhodnutie nemeckej automobilky sa týka všetkých troch jej tunajších závodov. Odstaví teda aj svoje ďalšie dve fabriky v Martine a v Stupave. Martinská vyrába časti prevodoviek a podvozkov a v Stupave má firma zasa nástrojáreň.
  • Dohromady vo všetkých troch tunajších závodoch Nemcov pracuje zhruba 12-tisíc ľudí.
  • Po zastavení výroby

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie