Denník N

Oddnes môžu rodičia dostávať ošetrovné na dieťa 14 dní. Stránka Sociálnej poisťovne kolabovala (aktualizované)

Ilustračné foto – Jumpstory
Ilustračné foto – Jumpstory

Od dnes sú na 14 dní zatvorené všetky školy, školské zariadenia a škôlky.

Sociálna poisťovňa v reakcii na vyhlásenie mimoriadnych opatrení ústredným krízovým štábom prizná ošetrovné (OČR) na dieťa do dovŕšenia 11. roku jeho veku (teda 10,99 roka) počas celého 14-dňového obdobia, počas ktorého budú školy a predškolské zariadenia uzavreté. Rozhodla tak napriek tomu, že podľa zákona má rodič dieťaťa nárok len na 10 dní ošetrovného. Ak rodičia už čerpali ošetrovné, o OČR na nové 14-dňové obdobie zatvorenia škôl a škôlok treba žiadať na novej žiadosti.

Ak si však chcete OČR vybaviť cez elektronický formulár na stránke poisťovne, mohli ste mať v pondelok problém, keďže stránka bola preťažená a kolabovala. Do poisťovne bol tiež problém dovolať sa.

Tí rodičia, ktorí si ešte nestihli uplatniť nárok na ošetrovné, môžu poslať formulár neskôr. Ak o ošetrovné nepožiadali pri prvom uzatvorení zariadenia v období od 10. do 15. 3. 2020 a ich dieťa bude doma aj nasledujúcich 14 dní, môžu podať žiadosť o ošetrovné na jednom formulári. Zapísať sem môžu aj toto obdobie.

Aj staršie dieťa

Na staršie dieťa ako 11-ročné platí nárok na ošetrovné vtedy, ak to potvrdí detský lekár z dôvodu podozrenia na začínajúce ochorenie dieťaťa. K pediatrovi však s dieťaťom netreba chodiť. Stačí mu zavolať a on ošetrovné vybaví so Sociálnou poisťovňou. Podľa našich zistení detskí lekári akceptujú ošetrovné u detí zo základných škôl.

Pred uplynutím dvojtýždňovej lehoty bude

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie