Denník N

13 opatrení pre podnikateľov, na ktorých sa dohodli Žiga a Kamenický so Sulíkom (aktualizované)

Richard Sulík, Peter Žiga a Ladislav Kamenický. Foto - TASR
Richard Sulík, Peter Žiga a Ladislav Kamenický. Foto – TASR

Končiaca vláda Petra Pellegriniho chce ešte stihnúť prijať 13 opatrení pre podnikateľov, ktoré im majú pomôcť s riešením a kompenzáciou negatívnych dosahov šíriaceho sa koronavírusu.

Verejnosti ich predstavil minister hospodárstva Peter Žiga po telekonferencii so zástupcami podnikateľských zväzov, asociácií a združení. Takmer dvojhodinového konferenčného hovoru sa zúčastnil aj minister financií Ladislav Kamenický a Žigov nástupca, budúci minister hospodárstva Richard Sulík.

Opatrenia sa týkajú nielen pracovnej legislatívy, ale aj nástrojov, na ktoré má vplyv ministerstvo financií či hospodárstva. Ide o odklad splátok, odvodov či náhrada škôd, ktoré spôsobil štát tým, že nariadil zatvorenie prevádzok.

Sulík povedal, že s väčšinou opatrení súhlasí a ak ich odchádzajúca vláda tento týždeň zavedie, väčšinu vôbec nezmenia, jedno, možno dve opatrenia upravia alebo nahradia inými.

Tu sú opatrenia, ktoré chce vláda navrhnúť a zaviesť:

  1. Chcú rokovať s bankami, aby odložili odklad splátok úverov a hypotekárnych úverov bez negatívneho záznamu pre dlžníka v registri. Chcú zaviesť možnosť zmrazenia splácania úrokov a istiny pre fyzické osoby, teda bežných ľudí, ale aj pre právnické osoby. Bankám by na oplátku odpustili platenie bankového odvodu.
  2. Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) bude poskytovať krátkodobé úvery pre vybrané sektory s jednoduchšími podmienkami a pravidlami. Ide napríklad o sektor pohostinstiev, reštaurácií, myslia sa tým aj vývarovne. Má ísť o bezúročné úvery od 10-tisíc do 350-tisíc eur. Je na to vyčlenených zatiaľ 10 miliónov eur.
  3. Vyčlenenie peňazí prostredníctvom Slovenského investičného holdingu (SIH) a Európskej investičnej banky (EIB) na podporu investovania v súkromnom sektore.
  4. Upraví sa možnosť odpisu daňovej straty, napríklad by sa to nelimitovalo žiadnou lehotou (dnes sa odpisuje rovnomerne počas 4 po sebe nasledujúcich rokov).

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Richard Sulík

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie