Denník N

Klamstvom k svetlým zajtrajškom?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ad: Šéf Volkswagenu odporúča novej vláde nižšie odvody a kurzarbeit (anketa s podnikateľmi).

Autor je odborársky funkcionár

Po voľbách, ktoré sa skončili v prospech strán majúcich v programoch flexibilizáciu pracovných kódexov, logicky začali zamestnávatelia a ich spriaznení analytici tlačiť do verejnej debaty svoje predstavy zmien platných pravidiel. Tento krok je logický a aj očakávaný. Problematickou sa však javí čoraz častejšie používaná demagógia a populizmus.

V ankete Denníka E sa napríklad vyjadril šéf Volkswagenu, že: „Ide napríklad o zníženie predovšetkým odvodového zaťaženia na strane zamestnávateľa, ako aj zamestnancov, ktoré by prispelo aj k zvýšeniu ich čistých príjmov.“

V tomto prípade ide o legitímnu požiadavku podnikateľov, no na druhej strane Oliver Grünberg nehovorí podrobnosti k tomuto návrhu, pretože tie sú dôležité. Ak hovorí najmä o znížení odvodov na strane zamestnávateľa, tak zamlčal fakt, že takéto zníženie nezvýši ani o cent čistý zárobok zamestnanca, naopak zníži mzdové náklady zamestnávateľa. Naozaj chceme na Slovensku znižovať už i tak nízke mzdové náklady?

Ak sa znížia odvody na strane zamestnanca, tak fajn, čistá mzda zamestnanca mierne porastie. Ale ani v tomto prípade nepovedal šéf nemeckej automobilky celú pravdu. Výpadky z odvodov budeme musieť nahradiť alebo znižovať sociálne dávky. Nahrádzanie výpadkov vôbec nie je také jednoduché, ako sa hovorí.

Daňové medzery pri niektorých typoch daní sú veľké, no ich redukcia nebude taká rýchla, ako by sme mohli potrebovať v prípade znižovania odvodov. Druhou možnosťou je zvyšovať majetkové dane, zavádzať envirodane, dane z robotov, digitálne dane atď., čo nám odporúča napríklad aj OECD.

Alebo treťou možnosťou je znižovať sociálne dávky. Znížime dôchodky? Invalidné

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie