Denník N

Podnikatelia tvrdia, že vládny balíček prichádza neskoro

Ministri Peter Žiga a Ladislav Kamenický informujú o pripravovaných opatreniach vlády Foto - TASR
Ministri Peter Žiga a Ladislav Kamenický informujú o pripravovaných opatreniach vlády Foto – TASR

Ak karanténa pre koronavírus bude trvať dlhšie, bude to znamenať pre mnohé firmy a živnostníkov koniec biznisu a pre zamestnancov prepúšťanie.

Čo navrhuje vláda

V pondelok predstavila súčasná vláda balíček 13 opatrení. Súčasťou opatrení by mal byť okrem odloženia daňových priznaní a platenia daní aj pre podnikateľov do 30. júna napríklad aj odklad platenia splátok bankám.

V tejto situácii minister hospodárstva Peter Žiga naznačil, že sa rokuje o možnosti odpustiť bankám bankový odvod. Živnostníkom a SZČO by štát mohol odložiť aj platenie sociálnych a zdravotných odvodov na 3 mesiace. Tie by podnikatelia postupne doplatili počas nasledujúcich 18 mesiacov.

Odvodové a daňové úľavy za zamestnancov by mali aj firmy, ktoré museli svoje prevádzky zatvoriť pre karanténne opatrenia. Vo vybraných sektoroch by sa mali poskytovať krátkodobé, nízko úročené úvery pre podniky. Zmeniť by sa mali odpisy.

Firmy v prípade schválenie týchto opatrení nebudú platiť sociálne, zdravotné odvody a dane z príjmu za zamestnancov, ktorí pre vládne opatrenia nemôžu pracovať. Zjednodušiť by sa mohli tiež podmienky na poskytovanie príspevku na udržanie pracovného miesta aj pre malých a stredných podnikateľov a živnostníkov.

Na určité obdobie by sa mohla znížiť cena elektrickej energie pre podnikateľov a pre domácnosti (financovaním tarify za prevádzkovanie systému). Rezort tiež navrhuje otvoriť diskusiu o využití eurofondov na financovanie následkov krízy pre podniky. Medzi návrhmi je aj odloženie kontrol vo firmách, predĺženie termínu na zaplatenie colného dlhu pri dovoze tovaru, ale aj zmena vo vyplácaní náhrad pri ošetrovaní člena rodiny.

Budúci minister hospodárstva Richard Sulík s opatreniami súhlasí. Menšie výhrady

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie